‘Hipster. Of zeg liever het hippe publiek. Hipsters willen niet graag hipster genoemd worden. Net als alto’s. Waarom eigenlijk niet? Ze zijn het toch? Gabbers zeggen toch ook gewoon dat ze gabber zijn. Of skaters. Ze zijn er trots daar. Waarom hipsters niet? Misschien omdat het ook als scheldwoord gebruikt wordt? Laten we het woord hipster maar niet gebruiken.’
Ik zit in de Spiegel in een gesprek met Tomas het onderwerp dwaalt af en hij maakt deze goeie opmerking. Zo goed dat ik hem graag in het stuk wil verwerken. Dan maar als inleiding.

Tomas kennen de meeste mensen als Doodleuk, zijn dj naam. Hij gaat al een hele poos mee in het uitgaansleven van Rotterdam. Organiseerde zijn eerste feest in 2004. Het was een feest met een thema zoals een schoolfeest. Vanaf 2010 is Tomas drie jaar lang een bekend gezicht bij dj cafe Bootleg. Wie kent de Bootleg nou niet. Menig groot artiest en organisatie is daar tot stand gekomen. Alles kon daar, alles mocht daar. Tomas organiseerde daar Rotterdamse Nieuwe en het succesvolle Rommelmarkt wat elke maand plaatsvond. Na drie jaar lang elke maand een feest organiseren en zo’n 2 a 3 keer per week draaien vond hij het even genoeg. Hij nam een sabbatical.
Hete Hond
Vanaf 2014 is Tomas weer terug als Doodleuk. Al had hij weinig bookingen. Hij merkte dat hij ontevreden was. ‘De meeste mooie dingen ontstaan vanuit onvrede. Kijk maar naar Perrron, BAR, Toffler, enz. Voordat die plekken er waren was er niks. Hetzelfde geldt voor de meeste organisaties in Rotterdam die nu vrij groot zijn.’ En zo gebeurde het dat hij op een dag als date met zijn huidige vriendin Highstreet Hotdogs binnen liep en verbaasd was over de plek. ‘Hier kan ik iets mee’. Twee weken later ging hij terug voor een gesprek met de eigenaar.

‘Hete Hond is niet echt een feest, maar ook niet echt een vrijdag middag borrel. Het is een tussenfase tussen het chillen thuis voordat je uitgaat en het daadwerkelijk in de club zijn. We beginnen wel om 17:00, dus in principe kan het een vrijdag middag borrel zijn, maar er is meer. En we gaan langer door. Tot 23:00 uur.’

In de kelder van Highstreet Hotdogs zag Tomas de ideale plek voor zijn concept: Een uniek tijdstip, de hotdogs, goeie muziek met vooral dan beats, r&b en future, (‘Geen house of techno, waarom niet? Omdat ik er zelf een beetje klaar mee ben’) retro games en kunst. Hij miste plekken waar muziek te horen is zoals Kaytranada ze laat horen, of muziek zoals het bekende Soulection. ‘Ik houd ervan als een label groter is dan de artiesten die erbij zitten.’ Zelf vindt hij dit gewoon ontzettend leuke muziek.

Daarnaast is er kunst. ‘Omdat de muren leeg waren en ik er wat mee wilde doen. De ruimte is heel klein en dit is een perfecte manier om de ruimte aan te kleden en tegelijkertijd beginnende kunstenaars een podium te geven’

Hete Hond biedt een ontmoetingsplek voor kunstenaars, artiesten en hotdog liefhebbers. Doordat het klein is ontstaat er een gezellige interactie met elkaar. De DJ staat niet verheven op een podium en de kunst hangt niet achter glas. Alles vloeit in elkaar over en door elkaar. De retro games maken het helemaal af.

In de toekomst wil Tomas zich richten op een evenement buiten. Misschien nog een festival hosting. ‘Nog niks concreets hoor. Ik ben ook bezig met iets anders. En ik hoop heel erg dat we na de zomer door kunnen gaan tot 02:00. Dat is het nog minder een vrijdag middag borrel en kunnen mensen echt gezellig blijven hangen.’

‘Ik doe niet aan flyers of posters. Eigenlijk alle promotie gaat via social media. Ik nodig weinig vrienden uit, maar probeer mensen te krijgen die ik niet persoonlijk ken. Zo zag laatst twee meisjes met Instagram open op hun telefoon. Op het scherm zag je een foto van een kunstwerk wat ik gepost had als promotie. Vol verwondering zaten ze nu naar het kunstwerk te kijken, maar dan in het echt aan de muur. Mensen komen echt voor het concept. Dat voelt goed.’

Hete Hond is morgen, vrijdag 8 april, in Highstreet Hotdogs op de Hoogstraat. Net iets verder dan Woei. Op deze editie komen de heren van Venour draaien. ‘Hun kantoor zit in de straat, dus ik ben gewoon naar binnen gelopen om ze te vragen’. Daarnaast komen Aisek en Soulwes draaien. Op de muren hangen werken van een Grdesign en Tomas van de Laak. Er is een speciale Hete Hond hotdog voor 5 euro. Dit is de laatste Hete Hond voor de zomerstop. Des te meer reden om nog even langs te komen dus! ‘Oh ja voor dat ik het vergeet. Dat nieuwe waar ik mee bezig ben heet Bangalijst. Heb je het voorbij zien komen? Ik zou het zeker eens bekijken als ik jou was’

Reacties

reacties