‘Zie je, daar heb je het al. Je zei: ‘maar dan wel met mijn moeder’, alsof het zo erg is om naar klassiek te gaan.’
Zo bedoelde ik het niet, zo af en toe ga ik zelfs graag naar een klassiek concert of ballet. Meestal wel met mijn moeder of oma, maar dat is omdat ik weet dat zij ervan houden. Mijn vrienden hoef ik niet mee te vragen. Die vinden dat niks. Ik hoor ze al zeggen: ‘avondje uit met klassieke muziek? Nee bedankt!’ Dit is exact waar de jongeren van Vonk verandering in willen brengen.
Vonk is een panel met 10 jongeren uit de stad Rotterdam en 10 jongeren die klassieke muziek studeren aan het conservatorium. Zij samen denken na over hoe je jongeren kunt betrekken bij klassieke muziek. De naam Vonk verwijst naar “de vonk over laten slaan”.
Ik zit in het Doelen café te praten met Sebastiaan en Alysia. Alysia werkt bij de Doelen op de afdeling relatiemanagement. Ze heeft vooral een coördinerende rol in het project Vonk. Sebastiaan studeert aan de WDKA en is ‘toevallig’ bij dit panel terecht gekomen. Het Vonk-team zoekt naar voor jongeren aantrekkelijke en vernieuwende manieren van concertbezoek. Aan de muziek zelf wordt niet getornd, de composities blijven origineel.

Tien studenten van het Codarts zorgen samen met tien Rotterdamse jongeren voor de invulling van het programma. Hun try-out was tijdens het Gergiev Festival. Hier was echter al een muzikaal programma, dus focuste Vonk zich op de randprogrammering en marketing. Tijdens Beethoven & Bokbier hebben de 20 jongeren de volledige vrijheid gekregen om zelf een avond vol klassieke muziek te organiseren.

Kaori & Sebastiaan (Vonk)

Kaori & Sebastiaan (Vonk)


‘Studenten die klassiek geschoold zijn, leven enorm voor hun instrument. Geven zich er volledig aan over. Interesse in andere muziek is er dan ook niet zoveel. Ze leven voor die muziek. Klassiek is wat dat betreft erg gesloten. Doordat er tien andere jongeren bij zitten wordt hun blik wat verbreed. Het zorgt voor nieuwe ingevingen en ideeën. Een zaal met banken en zitzakken waar je kan liggen en luisteren naar piano muziek. Zo’n lounge zaal zie je anders alleen op bijvoorbeeld house feesten.’ Zo zijn er nog meer ideeën om klassiek interessanter te maken voor jongeren. Waaronder bijvoorbeeld verschillende ensembles op ‘gekke’ plekken, zoals in de kelder van de Doelen. ‘We willen jongeren plekken laten ontdekken waar ze anders nooit komen. Nieuwe ervaringen laten op doen. De locatie is anders. De muziek is nog zo’n andere ervaring. Dat moet je een keer meemaken.’

Het gesprek gaat verder. Over wat Vonk precies inhoudt. Over klassieke muziek en hedendaagse muziek. Techno komt ook ter sprake, want dit is heden ten dage toch de voornaamste muziekinteresse onder jongeren. Sebastiaan vertelt vol enthousiasme over hoe het is om mee te maken wanneer muzikanten volledig opgaan in de muziek die ze spelen, een unieke sfeer in een zaal met een capaciteit van 2200 man. Ik ben ook bij popconcerten geweest met 2200 man, ook met muzikanten die opgaan in hun muziek. En zo heb ik ook feesten meegemaakt met +2200 man en een dj die volledig voor zijn set gaat. Wat maakt dit dan anders?

‘Aan de term klassiek hangt een bepaald beeld vast. Onterecht. Dat beeld is ontstaan uit onwetendheid. Veel mensen hebben geen idee wat klassieke muziek inhoudt. Als het tijdens een film te horen is vinden de meeste mensen het erg mooi. Maar naar een concert gaan ze niet. Er zit een sfeertje aan vast. De drempel is te hoog. Wij willen laten zien dat dit niet nodig is. Klassiek kan je misschien wel vergelijken met techno. Voor beide heb je een langere spanningsboog nodig. Dat is bij popmuziek niet het geval. Klassiek varieert heel erg. In een muziekstuk kom je hard en zacht tegen, lief en stoer. Klassieke muziek is qua geluid enorm breed.’

Dan hebben we het over Jeff Mills en Henrik Schwarz. Pioniers op het gebied van elektronische muziek. Beide hebben zich ook verdiept in de klassieke muziek. Alle drie zijn we erg enthousiast over het werk van deze mannen. Misschien kloppen de vergelijkingen wel. ‘Henrik Schwarz tijdens ADE vergeet ik nooit meer. Dat was zo’n onvergetelijke ervaring.’ Alysia deelt deze mening met mij. ‘Ken je Marcel Dettmann?’ vraagt Sebastiaan. ‘Dat is een naam waarbij mensen meteen weten wat ze kunnen verwachten. Dat hebben beroemdheden in de klassieke muziek ook. Maar dan voor een veel kleiner publiek. Ik zou het zo tof vinden als dat bij het grotere en vooral jongere publiek ook zo wordt.’

Langzaam gaan we richting het einde van het gesprek; toekomstplannen worden besproken. Alysia vertelt over een volgende editie van Vonk in april. Wederom staat de muziek al vast en zal Vonk zich voornamelijk bezighouden met de randprogrammering en de marketing. ‘Ik zou het wel erg leuk vinden als ons project op een gegeven moment een naam heeft opgebouwd en bij het grote publiek bekend is wie wij zijn en wat wij doen. Dat er meer jongeren naar klassiek komen luisteren. Onervaren, maar ervan uitgaan dat het een verrijkende ervaring zal zijn. Dat Vonk op een gegeven moment zo groot is geworden dat de naam in één keer de inhoud weergeeft.’ Vertelt Sebastiaan. Zoiets als Dekmantel? Of wat lokaler, zoals Strictly Techno? ‘Ja precies, dat lijkt me tof.’
Laatste update: HET MAG!
Een drankje meenemen de zaal in wordt toegestaan.

Het evenement heet Beethoven & Bokbier. Er zullen verschillende soorten bokbiertjes geschonken worden. Uit ervaring weet ik dat je bij klassieke concerten meestal niet in de zaal mag drinken. Bij pop evenementen en andere feesten wel. In de UK wordt er wel gewoon gedronken in de zalen van theaters. De drempel is naar mijn idee daardoor een stuk lager. Nieuwsgierig vraag ik of dit nu ook eindelijk hier gaat gebeuren. ‘We hebben het idee voorgesteld. Ook wij willen graag dat mensen een drankje kunnen drinken in de zaal. We zijn nog in overleg. Ik laat het je weten, ja?’ Ik hoop zo van wel!

Beethoven & Bokbier is aanstaande zondag in de Doelen. Het voorprogramma begint om 16:30. Er zullen verscheidene leuke randactiviteiten plaatsvinden. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Het hoofdprogramma begin om 18:00. Prijs voor jongeren (t/m 26 jaar) is 9,-. Ben je ouder? Dan kost het 15,-. Kaarten zijn nog steeds verkrijgbaar. Zie je daar?

Reacties

reacties