Profiel

Eén van mijn meest memorabele avonden was toen ik op zestienjarige leeftijd voor het eerst de Energiehal binnen stapte. Het was één van dé plekken in Rotterdam waar massaal houseparty’s werden gehouden en die vooral bekend stond om zijn gabber feesten.

Ik woonde toen nog bij mijn ouders in Nieuwerkerk a/d IJssel en mocht die avond met een groepje oudere jongens mee naar de ‘Hal’. Eenmaal uit de auto gestapt, op het terrein van de Energiehal, hoorde ik een immens gedreun uit het pand komen. De bass drum was zo hard dat de golfplaten aan de buitenkant van het pand kraakten van ellende. Binnen moest ik eerst door een klein wit halletje lopen om in de zaal te komen, waar het pas écht begon. Ik had nog geen voet op de dansvloer gezet en werd zowat in het gezicht geslagen door de enorme hitte, ontelbare lasers en keiharde house. Ik heb er de hele nacht kippenvel van gehad en alle verwachtingen die ik als zestienjarige had, inclusief alle verhalen die ik van de oudere jongens had gehoord, werden in slechts vijf seconden zwaar overtroffen. Ik krijg nu nog steeds kippenvel wanneer ik daar aan terug denk.
Ben Fresh
Nu, zeventien jaar later, heb ik aardig wat veranderingen voorbij zien komen in Rotterdam. Het grootste verschil met ons huidige nachtleven, ten opzichte van bijvoorbeeld tien jaar geleden, is dat er nu véél meer te doen is. Terugkijkend op het afgelopen paar jaar merk ik op dat zowel het DJ-en als het organiseren van feesten steeds toegankelijker is geworden. Ik denk dat dit heel veel invloed heeft gehad op ons uitgaansleven. Is dat een slecht ding? Ik denk van niet, want juist daardoor is er nu vrijwel altijd iets te doen op meerdere verschillende plekken in de stad en heeft het jonge talent nu veel meer speelruimte om zich verder te ontwikkelen. Speelruimte die wij tien jaar geleden nauwelijks hadden.

Het huidige culturele klimaat is heel goed. In mijn tijd, hoe oubollig het ook klinkt, draaiden we met vinyl en moesten we nog naar platenwinkels op de Nieuwe Binnenweg om de dope tracks te vinden. Het kostte toen veel moeite om een interessante muziekselectie op te bouwen. Ik zat destijds in een DJ collectief genaamd ‘Eigenwijs’ wat net als vele andere collectieven uit Rotterdam kleinschalig was opgezet. We zorgden ervoor dat we ieder weekend ergens in Rotterdam een gig konden pakken, net zo lang tot we voldoende geld hadden gespaard om eindelijk een zaal in bijvoorbeeld de Catwalk af te kunnen huren, voor het organiseren van een eigen clubavond.

We maakten nog gebruik van flyers, Hyves, SMS-bommen en mond-op-mond reclame, maar nu ligt dat wel anders. Er zijn er nu veel makkelijkere en effectievere middelen om een bepaald publiek te bereiken en naar jouw feesten toe te trekken. Hierdoor heb ik soms het idee dat er té gemakkelijk wordt omgegaan met het organiseren van feesten. Ik zie nu dan ook een tijd aanbreken dat het kaf zich van het koren gaat scheiden.

Eén van de leukere ontwikkelingen in Rotterdam zijn de zogeheten ‘cross-over’ feesten: feesten met meerdere zalen waar in iedere zaal een ander muziekgenre wordt gedraaid. De meningen over dit soort feesten zijn aardig verdeeld. Ik vind dat het moet kunnen, mits de muziekstromingen niet te ver uit elkaar liggen. Hoe gaaf is het als je een feest kan geven waar je meerdere doelgroepen onder één dak kan aantrekken?

Waar ik op dit moment dan ook erg naar uitkijk is Annabel. Ik ben echt ontzettend blij dat we hier weer een nieuw podium krijgen, dat is in mijn ogen wat Rotterdam écht nodig heeft. Het is niet alleen voor mij als House DJ een toffe plek, maar het dient vooral ook als podium waar (beginnende) bands/acts neergezet kunnen worden.

Nu heeft BIRD natuurlijk al de erkenning als Rotterdams podium en daar sta ik ook zeker achter, maar wat BIRD speciaal maakt is dat ze echt wel uit een soul, hip-hop, funk en natuurlijk jazz hoek komen. Zoals de directeur ooit zei moet iedere programmering daar in verbinding staan met de warme en soulvolle roots van zwarte muziek. Dat is op zichzelf al ontzettend breed, maar ik denk dat Annabel qua muziekstromingen veel meer speelruimte heeft. Ik hoop nu al bepaalde stromingen te zien terugkeren die ik, na het sluiten van Nighttown/Watt, niet vaak meer in Rotterdam heb gezien.

Hoe mijn Rotterdam er uitziet? Wanneer je kijkt naar steden als Londen en Berlijn zie je dat alle toffe uitgaansplekken niet alleen in het centrum te vinden zijn, maar ook in het noorden, zuiden, oosten en westen van deze steden. Ik kijk er ontzettend naar uit om dat ook hier voor elkaar te krijgen en dat we echt de creatieve stad worden die wij op dit moment nog proberen te zijn. We zijn hard op weg, maar er moet nog meer ondernomen worden. En het moet zeker niet té geforceerd of té gemaakt zijn, als wij die status echt willen bereiken.

Zelf werk ik in de Witte de With, een straat waar we nu heel veel leuke winkels en café’s hebben. Daar staat de straat natuurlijk ook om bekend, maar het zou nog leuker worden als andere gebieden, rondom de Witte de With en buiten het centrum, ook zouden opbloeien. Er staan een hoop lege panden in de stad en ik zou het heel tof vinden als ook daarin meer initiatieven genomen kunnen worden. We zijn dan misschien geen Londen of Berlijn en in alle waarschijnlijkheid zullen we dat ook nooit worden, maar toch is hier genoeg ruimte en potentie waarmee we de stad nóg aantrekkelijker kunnen maken.

Het is goed om te zien dat we hier nu een nieuwe generatie jongeren hebben die gewoon schijt hebben, willen doen wat ze tof vinden en leuke clubavonden weten neer te zetten. Daarnaast zijn er nu behoorlijk wat creatievelingen die met schrijven, schilderen of whatever bijvoorbeeld een atelier openen. Juist door het groeiende aantal initiatieven en het claimen van hun eigen werkruimte wordt de stad ook veel breder en trekt dat meer mensen van buiten Rotterdam naar ons toe. Daarmee zie je dat wij als stad veel serieuzer worden genomen. Dat is mijn Rotterdam.

De eerstvolgende gig van Ben Fresh is op 3 oktober tijdens Confetti Club in de Rotterdamse Schouwburg. Natuurlijk kan er nog van alles bij komen, dus check zijn Facebook page voor toekomstige updates en gigs!

 

Reacties

reacties