Het is zo’n beetje een vast gegeven: iedere zomer is er ergens in Rotterdam een editie van Buiten Gebruik. Eiland Gasten zorgt als organisator van dit illegale evenement voor mijn ultieme zomergevoel. Zonder Buiten Gebruik geen zomer, zij zijn daar dé verantwoordelijke voor. Iets ten noorden van het Kralingse Bos knalde afgelopen zaterdag dan ook de nieuwe editie van Buiten Gebruik met grote hoeveelheden bier, heerlijke muziek en uiteindelijk de politie erop los. Een einde waar de weinige illegale feestjes in Rotterdam constant mee te maken krijgen.
Buiten Gebruik
Dit keer geen groots facebook event, maar een opzet gericht op de underground. Allemaal om de vechtende tokkie nu wel buiten te sluiten, inclusief petjes. Een prima opzet lijkt me. Met een korte broek waad ik me door het smalle paadje, vrijgemaakt tussen het onkruid. Mijn benen zitten nu al onder de schrammen en de avond is nog niet eens begonnen. Dit keer geen paniekerige zoektocht door een oerwoud van bomen. Buiten Gebruik vindt namelijk op dezelfde locatie als het vorige jaar plaats. Waarschijnlijk als onderliggende reden dat de bliksem nooit twee keer op dezelfde plaats inslaat. Alles om de politie te ontlopen. Eenmaal aangekomen doen de stage van pallets, de lichtjes in de bomen en de heerlijke sfeer me vertrouwd aan. David Spanish verhoogt meteen de sfeer met zijn muziek. Het besef dringt door. Ja, dit is een originele Buiten Gebruik.

Als Nederlander hou ik zo van illegale feestjes omdat de drank zelf meegenomen kan worden. Mijn portemonnee en ik genieten daar schaamteloos van. Vanwege de kleinschalige opzet is het vanavond precies druk genoeg. Men kan met elkaar praten zonder een cursus elleboog ontwijken te moeten volgen. Mensen dansen relaxed, drinken hun biertje, aangevuld met lachgas. Aangezien ik later dan gepland aankwam wordt het al snel donker. De duisternis is vanavond alleen maar sfeer verhogend. Schattige lichtjes verlichtten blije hoofden. Danspasjes komen op gang, alsof het donker de laatste schroom van mensen afwerpt. Nog een voordeel van illegale feestjes is dat de ‘zaal’ tevens wc is. Terwijl twee meter verder een indrukwekkende joint wordt gerookt kan ik rustig mijn blaas legen. Ideaal. Weg met de dixies en die ellenlange rijen.

Een Buiten Gebruik heeft altijd een typische soort muziek. Een mix van heerlijk vrolijke en vage muziek brengt de gezelligheid in mij naar boven. In iedereen. Niet dansen is ondenkbaar, verboden zelfs. David Vunk en Taras van de Voorde zijn bij zo’n avond onmisbaar. Ze zijn misschien wel de verpersoonlijking van Buiten Gebruik.. Terwijl Taras de draaitafel bewerkt doen de eerste geruchten de ronde. Politie! Politie! Politie! Kut. Waar is die staking als je hem nodig hebt?

Illegale raves zijn in Rotterdam op één hand te tellen. Misschien is dat niet zonder reden. Rotterdammers blinken uit in veel dingen, maar klagen is toch wel hun grootste talent. Illegale raves zijn daarom in Rotterdam vaak geen lang leven beschoren. De politie weet door klagende buurtbewoners binnen enkele uren wat en waar iets aan de gang is. Vanavond is de politie gelukkig coulant. Misschien zelfs onze vriend. We krijgen nog anderhalf uur de tijd om de boel op zijn kop te zetten. Nog anderhalf uur Buiten Gebruik. Hopelijk blijf het na vanavond een jaarlijks terugkerend iets. Hopelijk laat Eiland Gasten zich niet afschrikken. Nog even mijn behoefte doen en ik kan er weer anderhalf uur tegen aan. Voordat ik kan beginnen schijnt een zaklamp in mijn gezicht.
‘Sta je te plassen of ga je drugs gebruiken?’
‘Plassen?’
‘Dan is het goed, hou het rustig he.’
‘Altijd…’
Zo kan het dus ook.
Een voorzichtig chapeau voor de politie.
Een groots chapeau voor Buiten Gebruik.

 

Foto credits: Sachia Pereira-Stolle

Reacties

reacties