De zon. Ik kan me weinig fijnere dingen in het leven voorstellen dan de zon. Stel je voor dat je voor altijd in kou, zonder dan ook maar een glimp van de zon te zien, zou moeten leven. Een wereld waarbij de duisternis de overhand heeft genomen. Fotografie zou bijna niet kunnen bestaan, we zouden moeten vertrouwen op andere prikkels dan visuele waarneming. Geur, geluid, gevoel. Wat zou het leven puur, maar tegelijk saai zijn. En koud.

Dat moment wanneer je een club, een donker hol, verlaat. Met je net zo zweterige hand, je bezwete voorhoofd droog probeert te vegen. Ook dan is daar de zon. Waar de meesten dit zien als het verschrikkelijkste punt van de nacht (eigenlijk alweer dag), kan ik hier intens van genieten. De zon maakt mij altijd gelukkig. De zon staat voor mij voor warmte, geluk, een nieuw begin.
De Zon
De Zon Festival
Zo ook De Zon festival. Het festival dat elk jaar op een zondag (hoe kan het ook anders) wordt georganiseerd door Next Monday’s Hangover, BandjeBandje en Pleinvrees is voor mij het officiële startschot voor het festivalseizoen. Vergeet DGTL, de festival-vibe wordt hier voor het eerst in het jaar gecreëerd.

Bij de ingang staan twee tonnen. Eentje waar onzekere bezoekers hun drugs nog vrijwillig in kunnen leveren en eentje waar zekere bezoekers gevraagd wordt hun BH’s uit te doen en te deponeren naast de drugs-ton.

Dit statement staat voor De Zon. De Zon is vrijwel het enige festival waar een kwart van de bezoekers in badkleding rond loopt. Vrouwen in shirts met stijve tepels door het zwemmen in het nog veel te koude water. Ze hadden hun BH immers achter gelaten bij de ingang. Mannen in te strakke sprekende rode speedo’s. Hier kijkt niemand er van op. Iedereen kijkt wel naar elkaar. Ronde brilletjes checken elkaar van top tot teen. De klamme zon, één van de eerste echte mooie dagen van het jaar, house klassiekers, mensen lijken niet van elkaar af te kunnen blijven. Er heerst een hitsig sfeertje op het festivalterrein aan het water bij de Oeverlanden in Nieuw Sloten.
De Zon
Heel Amsterdam is uitgelopen
Na een PR-campagne van máánden waarin Sietse Bakker (inmiddels een bekende Nederlander), kon het ook niet anders dan dat De Zon ruim van te voren uitverkocht was. Een gevalletje bij zijn, is mee maken. De Zon geeft nooit haar line-up prijs, maar hangt een papieren A4-tje op de dag van het feest gewoon lekker aan een pilaar in het meer. Al maanden verloste Sietse mooie Amsterdamse vrouwen in video’s van moedwillig hun BH’s. Niet alleen deze mooie Amsterdamse vrouwen liepen op De Zon. Heel Amsterdam liep rond in de zon op De Zon.

Een dagje in de zon, bij De Zon, voelt als een kleine vakantie. Even weg van het drukte van de stad en vieren dat de zomer op komst is. Dát was De Zon.

 

Foto credits: © 2015 Onscherp / Michelle Hèlena Janssen

Reacties

reacties