Profiel

Ontdekken en verwonderen. Dat is wat bezoekers van Motel Mozaïque 2015 kunnen verwachten. Het Rotterdamse festival staat bol van muziek, theater en kunst. Dit jaar vindt het festijn voor de 15e keer plaats op 10 en 11 april aanstaande. Heb je nog geen ticket? Ga er dan als de sodemieter één fixen voor het te laat is, want volgens velen is Rotterdam op haar mooist tijdens Motel Mozaïque. Uitgeweest sprak met Harry Hamelink, directeur van het festival.

We spreken af in de tuin van ‘Floor’, Schouwburgplein. Ik had verwacht dat Harry erg moe zou zijn – dit is toch de drukste en onrustige periode vlak voor het festival – maar niets blijkt minder waar; hij krijgt naar eigen zeggen energie van álle fases binnen het ontwikkelingsproces van een evenement: “In de beginfase staan brainstorms over de nieuwe ideeën centraal, daarna volgen de deadlines van alle plannen die we hebben gemaakt. Dan voel je uiteraard wel wat spanning of datgene dat we verzonnen hebben, tot zijn recht gaat komen. Als alle stukjes dan uiteindelijk samen vallen zoals je had gehoopt – het heet niets voor niets ‘Mozaïque’ – dan geeft dat enorme voldoening,” verklaart de Rotterdammer.
Motel Mozaïque
Hamelink kan zelf ook niet helemaal geloven dat het alweer de 15e keer is dat Motel Mozaïque plaatsvindt. Sterker nog, hij heeft het gevoel dat hij pas net is begonnen. “Ik heb nog nooit gedacht om ermee te stoppen. Ieder jaar verzinnen we een andere invalshoek voor het festival, dat houdt het interessant. We laten ons inspireren door de actuele stand in pop, theater en beeldende kunst. Het is ook leuk dat je daardoor met een andere blik naar popmuziek gaat kijken.” Hamelink heeft zo’n sterk team achter zich staan, dat hij als directeur zijnde zelf ook de tijd heeft om optredens te bezichtigen aankomend weekend. “Dat is superfijn, maar zoiets moet uiteraard wel groeien,” geeft hij toe. “In het begin deed ik dat nog niet.”

Uitgeweest wil natuurlijk graag weten wat zijn persoonlijke aanraders zijn. Dat zijn er nogal wat:

  • “Het gaat ineens lekker met de lokale bands en deze kun je dan ook terug vinden in onze line-up. Zo ben ik erg benieuwd naar De Likt en Rats on Rafts, die vind ik beiden echt goed. Ze maken muziek in uiteenlopende stijlen, maar hebben gemeen dat ze een heel energiek live-optreden geven met pure overgave, alsof hun leven er vanaf hangt. Machtig mooi.
  • Een andere boeking waar ik trots op ben, is Dazzled Sticks; een nieuwe samenwerking tussen rapper Sticks (Great Minds, Opgezwolle) en Tjeerd Bomhof (Voicst, Dazzled Kid). Het duo geeft op Motel Mozaïque hun eerste optreden ooit.
  • Wat ik ook graag wil zien, is Ibeyi: tweelingzussen met Cubaans bloed waarvan de vader een wereldberoemde percussionist is. Ze hebben een wonderschone plaat gemaakt vol wereldse soul, welke heel goed is ontvangen.
  • Wie van breekbare, indie folk houdt, moet zeker een kijkje gaan nemen bij Villagers.
  • Maar ook naar het nachtprogramma ben ik nieuwsgierig, bijvoorbeeld Omar S (house dj uit VS) en Lapalux (producer annex dj uit UK) in Perron.”

Het festival wil bewust de contrasten laten zien: overdag concerten bezoeken waarbij men geconcentreerd luistert en ontroerd raakt, ‘s nachts in een techno-tent belanden en dansen tot 5 uur ’s ochtends. “Een meerdaags festival waarbij je om 12 uur ’s nachts weer de trein naar huis moet pakken is mijn schrikbeeld,” voegt hij daar aan toe.

Er is dit jaar opnieuw gekozen om een eigen grote tent op het Schouwburgplein neer te zetten waar diverse concerten gratis te bezoeken zijn. Een noodgedwongen keuze, omdat de stad nu eenmaal een dergelijk poppodium van formaat mist. Ook eerder genoemde locatie Perron kan volgend jaar door sluiting niet meer gebruikt worden. Biedt Rotterdam als stad nog voldoende mogelijkheden voor Motel Mozaïque? “Het is soms wel lastig,” geeft Hamelink toe, “en flink aanpoten met al die veranderingen. Zo waren we nu ook weer in onzekerheid of de Gouvernestraat 133 nog zou bestaan. Maar saai is het hier in ieder geval nooit. Motel Mozaïque is wat dat betreft ook een staalkaart van de huidige situatie Rotterdam, in zowel maatschappelijke als politieke keuzes.”

Bijzondere slaapprojecten
Wat wél een voordeel is van het organiseren van een festival in Rotterdam, is dat Hamelink zijn eigen stad telkens opnieuw ontdekt. “Dat komt omdat ik continu bezig ben met nieuwe ideeën: welke (on)bekende plekken zijn interessant om te transformeren tot een Motel Mozaïque concept?”

Vorig jaar werden festivalgangers bijvoorbeeld uitgenodigd om te overnachten op de meest opmerkelijke locaties zoals Rotterdamse etalages, kerken en ziekenhuizen. Dit jaar worden het King Kong Hostel en het Nhow Hotel aangeboden. Dit lijken meer vanzelfsprekende plekken om te overnachten, maar ook dít is een bewuste keuze: “Rotterdam zit op dit moment ontzettend in de lift door nieuwe architectuur. ‘De Rotterdam’, waar het Nhow hotel gevestigd is, is daar één van de beste voorbeelden van. King Kong Hostel heeft daarnaast onlangs de prijs voor ‘beste hostel in Nederland’ ontvangen (van Hostel World, red.) én bevindt zich op de Witte de With, de plek waar Motel Mozaïque ooit begon. Dat leek ons ook leuk aangezien het dit jaar een jubileum-editie betreft.”

In het King Kong hostel wordt ook het project ‘Ytopia’ van conceptueel kunstenaar Yvonne Beelen gehouden. Zij geeft al een aantal jaar deze zogenaamde ‘slaapvoorstellingen’ vorm op Motel Mozaïque. Wat kan de bezoeker er dit jaar van verwachten? “Ik wil natuurlijk niet teveel weggeven van wat er precies gaat gebeuren,” antwoordt Hamelink, “maar ze bijt zich altijd vast in het thema van MM en heeft gastvrijheid dus hoog in het vaandel staan. Het doel is om de bezoekers een warm gevoel te geven door een persoonlijk tintje toe te voegen. Vorig jaar heeft ze vooraf contact gehad met de mensen die dit hadden geboekt. Zij moesten een vragenlijst invullen en vervolgens heeft zij de antwoorden per persoon verwerkt in 300 kussens. Legde je je hoofd op het kussen, dan hoorde je daar een stem uit komen die je persoonlijk aansprak met jouw verhaal.”

In 2012 ontving het festival het slechte nieuws dat de subsidie van Fonds Podium Kunsten stop zou worden gezet. Ik vraag Harry of de bezoeker anno 2015 daar nog iets van merkt. “We ontvangen inderdaad geen structurele subsidies meer, maar hebben incidenteel voor twee jaar een regeling getroffen. We hebben daardoor op andere gebieden keihard ons best moeten doen om geld binnen te krijgen. Het tempert je wel in je groei, want juist die structurele subsidies bieden handvaten om risico’s te nemen en experimenten aan te kunnen gaan.”

Maar, met het oog op de bouw van poppodium Annabel (“wellicht een nieuwe locatie, maar dat is nog niet helemaal rond”) en de vele complimenten die de organisatie jaarlijks krijgt (“we ontvangen lange dankmails van bezoekers die het festival een geweldige ervaring vinden”) ben ik ervan overtuigd dat Motel Mozaïque nog voor vele verrassingen gaat zorgen de komende jaren.

 

Foto credits: Naomi

Reacties

reacties