Enige tijd geleden onderzocht Uitgeweest de online verkoop van Research Chemicals. Nu is het tijd om een andere factor van deze verkoop uit te lichten. Een factor die niet zonder handschoenen moet worden aangepakt. Vandaag in deel 2: De online verkoop van harddrugs.
Waus2
Spuit elf! Kom je nu mee!
Klopt. Voor sommige mensen zal dit als een ellendige herhalingsoefening voelen. In dat geval: de Roelvinkjes kun je hier terugkijken (ge-wel-dig). De online verkoop van drugs is een onderwerp wat al enkele jaren regelmatig het nieuws haalt. Silkroad is bij iedereen inmiddels wel bekend. Hoe de aankoop van drugs precies werkt blijft echter schimmig en vaag. Vice waagde al eens een poging om dit proces uit te leggen. Alhoewel dit veel verduidelijkte is extra uitleg voor de leek geen overbodige luxe.

Cijfers! Geef me cijfers!
Speciaal voor de cijferfetisjist hier wat cijfers. Uit een enquête van de Global Drugs Servey 2014 blijkt dat in Nederland 10,4 procent van de ondervraagden wel eens drugs online heeft gekocht. Inwoners van Groot-Britannie kopen het meest online drugs met een percentage van 22,1 procent. De meest geliefde harddrugs bij de online verkoop zijn MDMA en Cocaïne. Volgens de Volkskrant hebben Nederlanders een aandeel van 12 procent op de grootste drugsmarkt van dit moment: Agora. Blijken we toch handelaren te zijn, Jan-Peter zal gloeien van trots. Daarnaast zijn er een aantal grote online coffeeshops die vanuit Nederland vooral Cannabis en XTC verkopen.
Waus2
Leuk die cijfers. Heb je een url?
Helaasch. Zo simpel als de Research Chemicals is het deze keer niet. Ten eerste omdat het “normale” internet hier niet gaat werken. Voor de aankoop van online snoepgoed heb je het Tor-Netwerk nodig. Dit is een speciaal netwerk dat gebruikers anonimiseert. Een prima manier dus om de overheid te ontlopen. De tweede reden is dat de drugsmarktplaatsen niet zo makkelijk te vinden zijn. Zo sluiten autoriteiten regelmatig drugsmarktplaatsen. Silkroad en Silkroad 2.0 troffen dit lot al. Tegenwoordig is Agora the place to be. Daarnaast gebruiken de marktplaatsen wisselende urls. Gelukkig biedt Google niet alleen uitkomst voor de studie…

Hoe werkt deze shit dan wel?
Iedere idioot moet dit kunnen, dus geen paniek. De toegang is binnen no-time geregeld, een enkele scheldpartij daargelaten. Het eerder genoemde artikel van Vice beschrijft het proces al. Voor de mensen die te lui zijn om op de link te klikken volgt hier een uitleg in vogelvlucht.

 • Download en installeer de Tor Browser
 • Google met je normale browser de speciale urls van de drugsmarktplaatsen en bezoek deze met de Tor Browser
 • Eenmaal in het beloofde land moet er een acount worden aangemaakt. Soms is er een acountstop.
  Huilen en wachten totdat deze voorbij is zijn dan de opties
 • Account in de pocket?
  Speur zoals bij eBay naar drugs die je wilt hebben.
  Check wel even de reviews van de dealer (Nogal een belangrijk puntje)
 • Drugs gevonden bij een betrouwbare dealer?
  Afrekenen met Bitcoins is de laatste stap

Waus2
Huh wacht. Bitcoins? En iDeal dan?
Bitcoin is een vorm van electronisch geld waarmee je goederen kan kopen, verkopen en ruilen. Sites zoals Agora gebruiken Bitcoins om de annonimiteit te waarborgen. Hoewel iDeal normaal uitstekend werkt, is het niet handig om illegale aankopen hiermee te betalen. Iets met rekeningnummers die op naam staan.

Om de volgende vraag ook meteen te beantwoorden: Bitcoins kun je verkrijgen op sites zoals Coinvert door euro’s om te wisselen in Bitcoins. Na het omwisselen verschijnen de Bitcoins in je wallet. Een wallet beheert je Bitcoins. Als je een acount aanmaakt op een drugsmarktplaats krijg je een wallet met nummer. Zodra je bitcoins koopt vul je het nummer van de wallet in en voilá.

De kat op het spek binden
De kat op het spek binden is vragen om problemen. Het is daarom niet handig om grote hoeveelheden Bitcoins in je wallet op de drugsmarktplaats te zetten. Veiliger zijn programma’s die wallets aanbieden om zelfstandig je Bitcoins mee te beheren. Zo verdween de marktplaats Evolution enkele weken geleden met total ongeveer $ 12 miljoen door een Hans Klokje te doen. Alle bitcoins die in de wallets stonden voerden dezelfde goocheltruc uit en stroomden regelrecht de zakken van de eigenaars in. Shit happens.
Waus2
Pakjesavond
Afhankelijk van de dealer duurt het na betaling 3 tot 14 dagen voordat het pakketje wordt geleverd. Dealers die zich in Nederland bevinden leveren vanzelfsprekend sneller dan buitenlandse dealers. Totdat het op de deurmat valt ben je afhankelijk van de dealer en zijn/haar eerlijkheid. Wij kozen de verkeerde dealer, slecht karma waarschijnlijk. Van de ene op de andere dag besloot de dealer niet meer te leveren, de potentiële kopers verslagen en nuchter achterlatend. Ondanks de goede reviews en de beloofde snelle levering hebben wij weken tevergeefs op onze MDMA gewacht. De LSD dealer bleek gelukkig wel bereid zijn afspraken na te komen, we zitten dus niet volledig met de handen in het haar.

Do or don’t?
Online drugs bestellen is makkelijk, simpel en kan lekker vanuit je bed gebeuren. Honderd procent veilig is het niet, zelfs niet met het reviewsysteem. Of de drugs binnenkomen en wat voor kwaliteit deze hebben is een gokje. Zo’n gokje neem je meestal ook bij de dealer op straat. Beiden zijn niet volledig te vertrouwen. Wij zullen voorlopig gebruik maken van beide diensten. Nooit wedden op één paard.

Reacties

reacties