Profiel

Stichting HENK kennen de meesten van het festival ‘op de helling’, de feesten in ‘de fabriek’ en ‘we meet in future tense’. Stuk voor stuk parels in het Amsterdamse uitgaansleven. En toen was HENK (insiders noemen hem Henk de Wit) ineens verdwenen. Vol vraagtekens en onbestemde gevoelens bleven wij achter: Zal HENK ooit terugkeren?
Henk de Wit
Nieuw kleinschalig geluid
Enkele weken geleden werd ik dan ook blij verrast. Stichting HENK leek nieuw leven in te zijn geblazen. En de focus van HENK zoals we hem nog kennen uit het verleden, leek niet verloren te zijn geraakt. Sterker nog, de organisatie bewijst met de line-ups van de ITW SERIE dat het de ‘future tense’ en het experimentele naar een hoger niveau probeert te tillen. Voor de serie worden enkel live-acts geboekt en de events zijn kleinschalig opgezet. Met ITW kiest de organisatie ervoor om even weg te stappen van de grootsheid van de loods en de helling en terug te keren naar de beruchte ITW, waar hij is begonnen met de 24 uur van Henk.

Alleen maar live-acts
Voor de eerste editie werden Ion Ludwig, Patrice Baumel, Presk, D. en Dolkraut geboekt. Alle acts waren uiteraard live. De editie was uitverkocht en ondanks het gure weer, waren 400 enthousiastelingen vertrokken om de stichting opnieuw een warm welkom te heten. De sfeer was bij binnenkomst al bijzonder. Het podium was in het midden van de zaal geplaatst. Het schepte verwarring. Je hebt de mensen die altijd vooraan staan, in het midden en de liefhebbers van achteraan in de zaal. De verwarring leek compleet toen dit niet kon. Verwarring werd ook gezaaid met de muziekkeuze. De experimentele sound met hypnotiserende, opzwepende, klanken kwam uit de speakers tot vroeg in de ochtend. De sound die ik gemist had en niet bij veel concepten in Amsterdam terug zie. De verwarring die eigenlijk bij de stichting hoort en past.

Het publiek dat vooral leek te bestaan uit liefhebbers, maar niet per se uit dansers, bleef tot in de vroege uurtjes aanwezig. Het podium in het midden, alle muziekinstrumenten, de DJ’s maakte de eerste editie tot een bijzonder en imposant geheel.

HENK is (thank god!) officieel terug van weggeweest met een volgend ITW event op za 11 april en het kunst en muziekfestival op de helling op za 13 juni. Ik zie jullie daar.

 

Foto credits: Henk de Wit

Reacties

reacties