Profiel

Sinds een maand sijpelen er elk weekend goede verhalen mijn tijdlijn in over het Utrechtse uitgaansleven. De oorzaak? De openingsmaand van Club Basis. Welke mensen zitten erachter en wat zijn hun plannen?

Woensdagmiddag: eigenaren Jorn en Joost, beide halverwege de 20, leiden me door hun club, karakteristiek gelegen aan de werf van de Oudegracht. Overdags lijkt de ruimte groter dan het ’s nachts voelt. Dan zorgen het lage plafond, de muziek,
BASISde drukte en ja, de toestand voor een geheel andere belevenis. Niets van dat nu, schoonmakers schrobben en klusjesmannen klussen. Het bedrijven van een club vergt meer dan het boeken van wat DJ’s en het simpelweg bezitten van een ruimte.

Dat laatste is nieuw voor Jorn en Joost. Met hun niet locatiegebonden Nachtcollege feesten hebben ze in Utrecht, Amsterdam en Groningen al naam gemaakt, iets wat ook dit jaar verder zal worden uitgebouwd. Hun opgedane ervaring als organisator passen ze nu toe in Basis, al is het faciliteren van 2 tot 3 clubavonden per week nóg intensiever dan gedacht.

‘Uiteraard kost het ons nu veel tijd, te meer omdat we onszelf, maar ook onze mensen willen inwerken’. Jorn vertelt honderduit en gloeit op wanneer ik mijn complimenten voor de openingsnacht uit. Hij is een bekende in het Utrechtse nachtleven, heeft jarenlang in de Poema gewerkt en heeft het charisma van een creatieve netwerker. Joost vult aan ‘Tot nu toe is elke avond goed vol, we merken dat mensen interesse hebben in iets nieuws. Op de langere termijn zal blijken hoe het echt gaat lopen’. Met zijn meer zakelijke visie lijkt hij Jorn goed aan te vullen. Joost heeft zijn studie afgerond en Jorn heeft ervoor gekozen zichzelf niet langer voor de gek te houden en zijn dromen na te jagen zonder dat papiertje. De heren lijken goed op weg.

Nachtcollege was van meet af aan een succes. Het op studenten gerichte feest zou zijn primeur hebben in de Poema, iets wat op het laatste moment moest worden gecanceld. Stoute schoenen brachten hen naar de Winkel van Sinkel zodat het feest daar alsnog kon plaatsvinden op de geplande datum. Sindsdien is het een bekende en geliefde avond voor een wat jonger, enthousiast publiek, gericht op sfeer en samenzijn in plaats van line-ups en ingewikkeld muzikaal avontuur. Dit jaar zal Nachtcollege voor het eerst neerstrijken in Nijmegen en samenwerken met vergelijkbare en complementaire organisaties als Verknipt Amsterdam, Diepzinnig en Thuishaven. Er staat onder meer een fors Kingsday festival op de agenda.

De heren zeggen me te waken met zichzelf te concurreren: ‘Dat is het domste wat je kan doen’. Club Basis lijkt zich ook te richten op een ander publiek. Waar Nachtcollege goed aansluit bij de beleving van voornamelijk jongerejaars studenten, lijkt Basis zich een iets ouder publiek te binden. ‘We willen met Basis iets hebben waarmee we echte liefhebbers kunnen trekken’. De club heeft nauwelijks visuele opsmuk, de gestripte muren doen denken aan een Berlijnse kelder en de belichting is spaarzaam. Daarnaast wordt er via de huisregels gesuggereerd geen foto’s te maken om de sfeer te bevorderen.

‘In het ideale geval is Basis de plek waar je altijd kan komen, omdat je weet dat er goede muziek is en de mensen die van die goede muziek houden. Een relaxte plek’. Deurbeleid is hierbij van groot belang. Utrecht is een conglomeratie aan feestcafés met dito publiek. Jorn illustreert: ‘Het tweede weekend hebben we 80 mensen geweigerd aan de deur, maar gelukkig zonder teveel gedoe, we hebben een uitstekende doorbitch’. In Utrecht voelt zoiets algauw elitair, maar de gepokt en gemazelde nachtdieren weten niet beter en onderschrijven de meerwaarde. In Basis derhalve geen vrijgezellenfeesten, dronkaards of maatpakken. ‘Bij twijfel zal er gevraagd worden wie er draait, we willen er echt zijn voor de muziekliefhebber’. De eerste avonden hebben ze zelf nog niet echt actief kunnen beleven, maar de reacties zijn over het algemeen erg goed. ‘We zijn erg tevreden en we hopen te verrassen zodat mensen ook blijven terugkomen straks’.

Opvallend is de donderdagavond, door de heren gedoopt tot Disco Donderdag. Van oudsher is deze avond bij uitstek de studentenavond, een publiek doorgaans hongerig naar hitjes. ‘Ja maar dat kan je dan elders in de stad vinden. Wij zijn gek op disco en denken juist iets compleet nieuws te bieden aan deze groep’. Disco is er in soorten en maten, waaronder ‘It’s Raining Men’ en Boney M maar gezien de line ups is de Disco Donderdag geen meezingfestijn. ‘We gaan het gewoon zien’, glunderen de heren. Daarnaast zullen binnenkort ook onder meer Elias Mazian, San Proper en Gerd in Basis te bewonderen zijn. In Amsterdam regulars, in Utrecht zeldzaamheden.

De zelfverzekerdheid van het duo spreekt boekdelen. Het klinkt soms ambitieus, vaak omdat er in Utrecht weinig succesvolle recente voorgangers zijn te noemen met het profiel van Basis. Maar juist de sprong in het diepe lijkt het risico waard. ‘De festivals rondom Utrecht zijn vrijwel allemaal succesvol, dus het publiek is er. In de zomer tijdens die festivals kunnen wij mooi de afters verzorgen. Ook hopen we de Utrechters die in Amsterdam uitgaan te verleiden eens lekker hier te blijven. Wat is er mooier dan naar huis te fietsen? In ieder geval niet die nachttrein’. Het klinkt aannemelijk, logisch haast. Jorn: ‘Logisch ja, maar niet vanzelfsprekend. Hopelijk klopt ons gevoel’.

Reacties

reacties