De openingsnacht van BASIS zal niet snel vergeten worden. Wat was de laatste keer dat er zo’n lange rij stond voor een clubnacht in Utrecht!? Vanaf de Kruitvat op de Lange Viestraat, langs de AH to Go, tot de werf: sommigen hebben zaterdag 2 uur moeten wachten op dit traject. Maar wees eerlijk – stonden we stiekem eigenlijk niet al veel langer te wachten op een fatsoenlijke club hier?

Voorgeschiedenis
BASIS is een voortzetting van Club Lux, maar dan met een heel andere filosofie. Club Lux was een verhuurschuur, een reliek uit een andere tijd, iets wat eigenlijk niet meer werkte. Dankzij de actieve HoLeBi gemeenschap in Utrecht werd het bestaan nog enigszins gerechtvaardigd, maar de afgelopen tijd was een neergaande lijn zichtbaar. Dat Club Lux eind december plots sloot was vooral een verrassing omdat niemand ooit meer aan Club Lux dacht. Eigenlijk wens je zoiets niets of niemand toe.

De sluiting was onderdeel van de verrijzenis als BASIS, het voorzichtig tunen van Club Lux zou nóóit zo snel tot resultaat kunnen leiden als het huidige scenario. BASIS zal zich naar eigen zeggen gaan richten op house in de breedste zin van het woord. De gasten achter de succesvolle Nachtcollege feestjes in de Winkel van Sinkel zijn nu verantwoordelijk voor de verbouwing, de programmering, de filosofie en de marketing. De lange rij afgelopen zaterdagnacht gaf al direct aan dat dat laatste wel snor zit. Ook op alle andere avonden zal er zal geen voorverkoop zijn, maar altijd verkoop aan de deur.

Impressie
Eenmaal binnen verrast BASIS direct met de ruwe uitstraling. Dit is pure winst. Lege muren, pijpleidingen en een rustig lichtplan waarmee er handig verschillende sferen kunnen worden neergezet. Centraal hangen er nu gloeilampen en hoewel ik dit eerder elders heb gezien werkt het ook hier weer wonderwel. De lange bar aan de zijkant is verdwenen en vervangen door 2 kleinere barren achterin en halverwege. De audio wordt verzorgd door Void-speakers en is nog niet overal in de zaal goed genoeg aanwezig. Ook de klimaatbeheersing voldoet netjes.Basis Utrecht

BASIS werkt met muntjes á 2,50 en kluisjes voor 5,00 (excl 5,00 borg), goed voor 2 winterjassen. Ikzelf ben wel voorstander van deze oplossing, hoe vaak ben ik ondanks een garderobe toch wat kwijt geraakt, al was het maar een sjaal? Gaat hier niet gebeuren. Wel is het jammer dat toiletbezoek je een muntje per avond kost, zeker omdat de capaciteit en de service van de gemengde toiletten toch wat te wensen overlaat (Update: De organisatie heeft inmiddels aangekondigd dat toiletbezoek voortaan gratis is). Verder heeft het ruime rookhol een eigen bar en relaxbanken en zo kunnen ook al je nicotinevrienden hier prima terecht.

Acts
Tsepo opende de nacht en deed dat met verve, de jonge DJ liet een goede indruk bij me achter. Zijn diepe en melodieuze stijl in de lijn van Nuno dos Santos is geknipt om als opener te fungeren, maar zijn kunde solliciteert naar een tijdslot later op de avond. Opvolger Boris Werner sloeg de plank bijvoorbeeld behoorlijk mis, het is me een raadsel waarom hij voor een toch feestelijke gelegenheid als deze zo’n zeldzaam monotone, gedateerde, ongeinspireerde set neerzette. Het enthousiaste publiek sloeg zich er kranig doorheen, maar het was te merken dat de potentie van de avond niet te volste werd benut.

Het viel me op dat het doorgaans klassiek studentikoze Utrecht veelal thuis leek gebleven of zich vanavond had vermomd als wat hipper publiek. Ik kan dit alleen maar toejuichen, hou er wel van als mensen zich wat beter kleden voor een nacht uit. Tot mijn verbijstering zag ik later op de avond nog wel wat koeienpakken rondlopen, maar laat ik dat maar verder door de vingers zien. Het schijnt carnaval te zijn voor sommigen.

Bij aanvang van William Kouam Djoko stond de dansvloer nog aardig vol, maar ik denk dat hij fungeerde als grootste publiektrekker. Ook zijn set was wat eenzijdig, maar dwong door brute, stuwende kracht heel wat mensen tot dansen. De kenmerkende hypnotiserende vocalen waren ook vannacht aanwezig. Helaas (of gelukkig?) is er in BASIS vrijwel geen telefonisch bereik, iets wat ik vervloekte bij de laatste plaat uit zijn set toen Shazam me in de steek moest laten. Het was in elk geval de beste introductie tot Cinnaman, op papier de meest interessante act van de avond.
Cinnaman is als een curvebal, je denkt te weten waar het naar toe gaat, maar het wijkt uiteindelijk behoorlijk af. Dat verrassende element en de risico’s die daarmee gepaard gaan waardeer ik ten hoogste. Vanavond was het helaas geen overtuigend balspel tussen de DJ en het inmiddels wat uitgedunde publiek. Het schipperde tussen piano- tech- en acidhouse en ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat het gewoon ook even zoeken was naar de chemie van de plek. Om een uur of zes hield ik het voor gezien, helaas te vroeg om Cinnaman’s heldenproductie met Breach te horen.

Conclusie
Na een korte after bij wat nieuwe vrienden (die maak je snel en gemakkelijk hier!) mijmerde ik door de frisse zondagmorgen huiswaarts over wat hier vannacht nu heeft plaatsgevonden. De potentie van Utrecht kan met BASIS in elk geval goed worden benut. Nu de Poema helaas is verworden tot het karakterloze wat het nu is, lijkt er alle ruimte voor een plek als deze. De openingsnacht zelf was muzikaal nog even zoeken, maar de club zelf is volledig in orde. Ook de programmering van de komende tijd ziet er goed uit. Hopelijk onstaat er een smoelwerk, iets eigens, of staat er een bijzondere resident op die van BASIS die legendarische tent maakt die Utrecht nu echt heeft verdiend. De basis is in elk geval gelegd.

Reacties

reacties