Profiel

Mijn rol als MC is jaren geleden ontstaan toen ik nog aan breakdancen deed en vaak bij DJ Civil over de vloer kwam. Zodra hij ging draaien, pakte ik soms een microfoon op om daar wat op te kloten. Het stelde eigenlijk niet zo veel voor en na een paar keer een flinke slipper gemaakt te hebben in het nachtleven zelf, had ik het voor een lange tijd niet meer gedaan. Daar kwam uiteindelijk verandering in toen ik Axel tegen het lijf liep in Off_Corso. Wij kenden elkaar al een tijdje van gezicht omdat wij elkaar regelmatig tegenkwamen tijdens grime feesten, maar die avond spraken wij elkaar voor het eerst. Axel, oftewel ‘XL’, stond toen al bekend als één van de MC’s van het grime collectief ‘NoizBoiz’ en vroeg aan mij of ik een keer hun show wilde aankondigen. Hij had mij kennelijk al eens eerder tijdens een dronken bui een microfoon zien oppakken en zag daar wel iets in. Nadat ik hun show voor de eerste keer had aangekondigd, kwam er een tweede keer, daarna een derde, een vierde, ga maar zo door. Voor ik het wist was ik niet alleen meer een gast die NoizBoiz op het podium kwam aankondigen, maar fungeerde ik tijdens de show ook als back-up MC en hypeman. Door de jaren heen heb ik steeds meer een naam kunnen opbouwen met mijn optredens en heb ik mijn eigen nummers op de latere albums van NoizBoiz. Daarnaast host ik ook feesten.
Don de Baron
Wat belangrijk is als MC is dat je, zodra je aan het woord bent, ook daadwerkelijk interactie hebt met het publiek. Als MC ben je tenslotte de schakel tussen de DJ en het publiek. De DJ’s zijn negen van de tien keer druk bezig om een nieuwe track te zoeken en de boel in te mixen. Zij hebben niet altijd de tijd om continu een blik in de zaal te werpen en mee te gaan op de muziek. Daarom is het belangrijk dat er iemand is die het publiek verder kan ophypen. Ik ben ook niet iemand die zich heel de avond achter de DJ booth verstopt. Ik duik juist meerdere keren de zaal in zodat ik de sfeer kan proeven. Hoe meer energie de mensen krijgen, hoe meer energie ik daarvan op mijn beurt weer opslurp en nog harder kan gaan. Je kan zoveel dingen bedenken om iedereen in de zaal uit hun dak te laten gaan, maar die dingen kunnen de avond ook juist breken. Vooral in het begin maakte ik veel fouten en realiseerde ik me dat het heel makkelijk is om een storende factor te zijn in plaats van een toevoeging. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik de volgende dag een berichtje van een DJ kreeg waar in stond: “Dude, wil je dát nooit meer doen?” Fouten maken doe je dus altijd wel, maar het is belangrijk dat je daar je leer uit haalt en je techniek verder bijschaaft. Als ik nu bijvoorbeeld tijdens een feest moet hosten, vraag ik ook altijd aan de DJ’s wat ze willen. Wil je dat ik het rustig aan doe, effe pauze neem, of zal ik nu keihard gaan? Daarnaast is elk publiek – maar dan ook élk publiek – weer anders en is het iedere keer een uitdaging over hoe ik hen het beste kan bespelen. Daar ligt namelijk ook de kunst van het MC-en in en dat maakt het juist leuk.
Don de Baron
Één van de leukste uitdagingen die ik heb gehad was toen ik laatst moest hosten tijdens een feestje van een middelbare school. Negen van de tien kids zijn op die leeftijd nog niet zo bekend met uitgaan, weten dus ook niet hoe ze zich moeten gedragen en zijn bang dat zij zich voor lul zetten. Het duurde ook niet lang totdat iedereen awkward om hun heen stond te kijken of hun telefoon erbij had gepakt. Ik vroeg me op dat moment ook af van “Euh, okee… Hoe ga ik dít aanpakken?” Door wat technieken bij elkaar te verzamelen, lukte het mij om het publiek wat losser te krijgen. Eindstand kreeg ik het zelfs voor elkaar om de complete zaal op zijn kop te krijgen. Aan het einde van de avond kon ik dus toch weer zeggen dat ik de klus geklaard had en kwamen zelfs leraren naar me toe om me te bedanken voor mijn bijdrage. Zo ben ik weer een ervaring rijker, leer ik hoe ik het de volgende keer kan aanpakken én hoe ik het beter kan doen. Mijn persoonlijke hoogtepunt? Dat moet de afgelopen editie van Speedfreax geweest zijn, dat eind vorig jaar in de Maassilo werd gehouden. Tijdens de DJ-set van ‘Wantigga’ heb ik de microfoon mogen betasten en hebben wij samen de grote zaal stampensvol vol weten te krijgen. Het was geweldig om na zoveel jaar voor een crowd te staan waar ik zelf ooit een onderdeel van was. Ik was vroeger tenslotte een regelmatige bezoeker van Now&Wow en stond ik altijd vooraan zodra DJ Gomes, MC Vin-E en Lady Bee op het podium stonden. Zij waren echte life changers voor mij.

Naast dat ik veel on stage sta, ga ik zelf nog regelmatig de deur uit om een feestje te pakken. Ik heb veel nieuwe trucs geleerd omdat ik de zaal juist vanuit een bezoekers perspectief bekijk. Tot aan de dag van vandaag weet ik altijd wel wat er gaande is in het Rotterdamse nachtleven en ben daar meestal ook te vinden. Tenslotte ging ik vroeger ook bizar veel uit. Vooral in de tijd dat het Bootleg DJ Café nog bestond, was ik regelmatig van woensdag tot en met zaterdagnacht in de stad. Feestje hier, afterparty daar. Het hield niet op. Ik word zelfs de onofficiële nachtburgemeester van Rotterdam genoemd. Ook al krijg ik soms nog steeds om 03:00 in de nacht een sms van “Yo! Wat is er te doen?”, is het uitgaan nu misschien wat minder geworden. Ik ben tenslotte ook alweer een dagje ouder hé? Nu ga ik maar drie dagen uit.

Don de Baron zal samen met NoizBoiz flink te zien zijn op 7 februari tijdens Garage Sale in Rotterdam en 21 februari tijdens Run The Trap. Ook zal NoizBoiz de vaste support act zijn tijdens de komende optredens van Mr Polska’s album tour. Voor meer info over NoizBoiz en hun toekomstige shows, neem een kijkje op hun Facebook pagina.

Reacties

reacties