‘Ken je Tresor in Berlijn? En dan bedoel ik voornamelijk de kelder. Die kelder met zijn absurde stroboscopen, rookmachines en een dj die achter de tralies staat. Ik kom daar al een aantal jaar, maar het blijft voor mij telkens weer een absolute ervaring. Zoiets wilden we ook met Strobe’.

Ik zit in de Burgertrut met Justin en Allard. Rachid is er ook, maar die is aan het werken in de keuken. We hebben wat tafels dichterbij gezet zodat hij ook mee kan praten. ‘Allard en ik kennen elkaar van de Marine’ begint Justin. ‘We begonnen thuis met draaien. Dat verplaatste zich naar Bootleg DJ Café. Toen waren minimal en (tech)house ontzettend populair. Techno in Rotterdam was nog niet wat het nu is. In de Bootleg organiseerden we feestjes onder de naam ROT, Rotterdam Ondergronds Talent. Eerst 4x per jaar, daarna elke maand één editie.’ ‘En daar kwam ik erbij’, hoorde ik opeens uit de keuken. ‘Ze hadden een flyer neergelegd met de vraag wie er een keer op hun feestje wilde draaien. Ik nam contact op en het klikte direct’
Strobe
Doordat Allard en Aziz al samenwerkten, was de stap naar Perron snel gemaakt. ‘Hier is het concept Strobe ontstaan. We bouwden een sterk team om ons heen en we mochten één feest geven om het uit te proberen op 19 januari 2013. A. Paul en Ritzi Lee kwamen die nacht draaien, maar we werden meteen voor de leeuwen gegooid. De vlucht van A. Paul moest twee keer worden omgeboekt en hij landde om 3 uur in Brussel. De timetable werd aangepast en uiteindelijk stond hij om 5 uur in Perron, waardoor we een uurtje langer door mochten gaan. De allereerste Strobe was een groot succes.’ Ze vertellen het met een lach op hun gezicht. Nu kunnen ze erom lachen.

Vanaf dit moment kreeg Strobe een aantal vaste avonden in Perron. Hun 1 jarig bestaan hebben ze daar ook gevierd. Daarna zijn ze op zoek gegaan naar andere verschillende locaties zoals o.a. Roodkapje en PIP Den Haag. Ook kregen de heren de eer om de mainstage van Rotterdam Outdoor te verzorgen met als headliner Speedy J. ‘Op het allerlaatste moment besloten we ook nog een afterparty te geven in Roodkapje. Speedy J, AnD en Paul Birken hebben we toen meegenomen. Ook al was het niet zo druk, ik wist dat het wel goed zou komen met Speed J als afsluiter.’ zei Allard. ‘Dat was voor mij wel een persoonlijk hoogtepunt.’

Naast de feesten op bekende plekken organiseert Strobe ook illegale feesten. Hun grootste rave was in een kraakpand langs de A20. ‘Toen we daar aankwamen zaten er blaffende honden in kooien. Wij vroegen de bewoners of we hier een feest mochten geven. Als antwoord kregen we dat ze al weken niks anders deden, dus prikten een datum. Een aantal dagen later hoorde we dat de dag na ons gepande feest het pand ontruimd zou worden door de politie. Dit gaf zo’n kick omdat wij zeker wisten dat de party tot ’s ochtends vroeg door zou gaan. Overal hadden we voor gezorgd. Dixies, een bar met tap en een dj booth gevuld met Rotterdame artiesten. Het was geweldig! De politie stond erbij en keek ernaar. Om 9 uur hebben we het geluid uit gedaan en onze spullen ingepakt. Om kwart voor 12 was alles weg. ’Justin glunderde tijdens het vertellen. Rachid kwam even de keuken uit. ‘Dit vond ik ook één van onze beste momenten’.

Het twee jarig bestaan van Stobe vieren de heren in Factory010. Deze ruimte leent zich ontzettend goed voor een feest van Strobe. ‘We proberen het maximale uit deze locatie te halen. Met visuals, stroboscopen en goede muziek proberen wij de bezoeker een ervaring mee te geven. Bij ons is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. We kunnen grote namen boeken, maar doen dit juist niet. Altijd zijn we op zoek naar namen die wat onbekender zijn, maar het verdienen om een podium op Strobe te krijgen. Deze keer zijn we ontzettend trots op het boeken van Cannibal Cooking Club die met een ontzettend dikke live act zullen optreden. Dit is de toer van hun 15-jarig bestaan en daarnaast hebben ze nog nooit in Rotterdam gestaan. We zijn constant opzoek naar een balans tussen commercie en underground. De combinatie van illegale en legale feestjes, bekende en onbekende artiesten maakt Strobe uniek. Ik denk dat, dat onze kracht is. We blijven trouw aan onszelf maar vooral aan ons publiek. We willen een bepaald Strobe publiek creëren en dat lukt.’ Aldus de mannen van Strobe.

Ik denk terug aan de feesten in Perron. Ik kan me herinneren dat Strobe toen al snel een vast publiek had. De feesten ademden een bepaalde sfeer uit. Prettig. De muziek is hard, maar de kwaliteit ervan was hoog en de sfeer was goed. Ik werkte graag op deze avonden.

Strobe heeft mooie plannen voor de toekomst. Om te beginnen staan ze vrijdag 13 februari in Leiden waar zij de tweede zaal hosten tijdens het 10-jarig bestaan van Decompression. Daarnaast staat er nog een evenement op de planning in de Factory 010. ‘We willen langzaam doorgroeien met hetgeen we nu mee bezig zijn. Groter worden, maar wel de kwaliteit behouden. Alle drie hebben we een vaste baan, dus voor het geld doen we het niet. We willen iets neerzetten dat kwalitatief goed is, maar daarnaast willen we ook een herinnering creëren die als een flits terug komt. Een Strobe-flits. Een flits van bevrediging. Dat noemen we het Strobe effect.’

A.s. zaterdag 24 januari viert Strobe haar 2-jarig bestaan in Factory010. Op de line-up staan: Cannibal Cooking Club, J. Tijn, A&S, Bas Mooy en Strobe-Residents Drijfhout en Patriarch Conflicts. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Voor meer informatie kun je ze volgen via Facebook.

Reacties

reacties