Verward, verdrietig en vol vraagtekens blijft de vaste Trouw bezoeker achter in Amsterdam. De beste club van Nederland heeft zijn deuren voorgoed gesloten en de zoektocht naar een nieuwe creatieve broedplaats, met gewaagde programmering, samenhorigheid, een zoektocht naar een plek die Trouw gaat evenaren is begonnen. De club heeft voor hen als een trechter gewerkt. Vanuit alle plekken in Nederland, vanuit elke subcultuur, namen we plaats in de Trouw-rij om vervolgens door de trechter te worden gehaald en één te worden, op weg naar een nacht in een Trouw-universum. Zou er überhaupt eigenlijk nog leven zijn na Trouw?

Het zwarte gat dreigt, maar gelukkig biedt Amsterdam tal van initiatieven die – uiteraard – Trouw niet gaan vervangen, maar die hopelijk wel in de buurt zullen komen. Reizen naar Rotterdam, Nijmegen of Groningen is natuurlijk geen optie voor de Amsterdammer zoals we hem of haar kennen, dus daarom maakte ik deze lijst met nieuwe parels om te ontdekken. Het rouwproces van Trouw is nog in volle gang, maar opent wel deuren tot nieuwe avonturen.

In de zoektocht naar een nieuwe plek lijkt ‘intiem’ het sleutelwoord te zijn. Waar we in de zomer zagen dat de kleinere festivals razend populair én succesvol waren en soms wel al maanden van te voren waren uitverkocht, zet dit zich dit jaar door. De woorden ‘knus’, ‘intiem’, ‘kleinschalig’ krijg ik eigenlijk inmiddels niet meer door mijn strot, maar het is wel waarnaar ik op zoek ben. Daarnaast houd ik niet van dat pretentieuze gedoe. Dit zijn de vijf plekken waar je heen moet. Een vriendelijk, doch dringend verzoek.

Cruquiusgilde
Cruquiusgilde is een beetje een gekke plek en wordt door liefhebbers inmiddels ‘dé loods’ genoemd. Diep verscholen in Oost – en eigenlijk net te ver fietsen – staat dé loods aan de Cruqiusstraat (hoe kan het ook anders). Cruquiusgilde geeft bij voorbaat al het intieme gevoel doordat er in totaal enkel 250 man in passen. Deze locatie lijkt wel geen winstoogmerk te hebben en het gevoel van ‘alles kan, en alles mag’ heerst. Stichting Lofarmedia, bekend van feesten als Berlin Underground en Redevice Invites zit achter de loods en mocht je op de fiets stappen en het aandurven om helemaal naar Cruquiusgilde te fietsen, weet je in ieder geval zeker dat je kwaliteitsmuziek te horen krijgt. En dat je tussen de liefhebbers staat. En dat het lang door gaat. Prima combinatie, al zeg ik het zelf.

Closure
Trouw’s very own Dimitri was ‘de man met de sleutel’ die Club Closure afgelopen weekend met dik uitverkochte editie opende. ClosurePas een maand voor de opening van de club aan Rozengracht (oude Club More) kregen de breinen achter het nieuwe concept de sleutel officieel in handen. De club gooit hoge, vertrouwde Amsterdamse ogen met de programmering voor de komende tijd en de locatie is ‘gewoon’ midden in de stad. Vertrouwde Amsterdamse namen Tsepo, Malawi, Elias Mazian en William Kouam Djoko staan de komende tijd allen aan de Rozengracht te draaien, maar ook namen als Prosumer, Pår Grindvik, Space Dimension Controller en Ruede Hagelstein. Ander positief punt is dat de club bestaat uit enkel één zaal, met ruimte voor maximaal 700 man. Op de gevel van de club komt geen naam te staan, dus check vooraf waar je moet zijn.

Doka en Canvas
Het hol onder het Volkshotel is zonder veel media-aandacht weer geopend eind 2014. De oude kelder van het Volkskrantgebouw is tot het naadje gegaan tijdens de sluiting in 2014. Je zou oprecht kunnen stellen dat de kelder kapot gefeest was en het kon dan ook wel een opknapbeurt gebruiken. Doka is inmiddels omgetoverd tot luxe cocktailbar. Desalniettemin blijft Doka een prachtlocatie voor feesten. The Amazing Agency toverde Doka met oud jaar nog om tot tijdelijke stripclub. Andere optie is natuurlijk een cocktail hakken in de kelder en vervolgens de lift nemen naar de zevende etage. Organisaties als Breakfast Club, Outsiders en andere mooie initiatieven vond al eerder hun weg naar deze – vernieuwde – zevende verdieping en zullen dat hopelijk blijven doen.

Warehouse Elementenstraat
Diep in Amsterdam West vinden we Warehouse. Warehouse is de komende tijd thuishonk voor de HYTE. De techno-organisatie actief in enkel Berlijn, Barcelona, New York, Chili en ook Amsterdam zet een programmering neer in Warehouse om tegenop te kijken: Ben Sims, Chris Liebing, DVS1, Loco Dice, Marcel Dettmann, Ricardo Villalobos, Robert Hood, Sonja Moonear. Een kleine greep uit het totale HYTE peloton dat Amsterdam de komende tijd in Warehouse Elementenstraat onveilig gaat maken.

OT301
OT301 is het voormalig krakersbolwerk aan de Overtoom dat sinds eind jaren 90 is omgebouwd tot creatieve broedplaats. Feesten in het pand staan bekend om het scherpe randje. De programmering is net zo veelzijdig als het pand zelf. Hiphop, Jungle, maar steeds vaker staan ook mooie techno-namen op de line-up. Zo was OT301 het thuishonk voor Dekmantel tijdens ADE.

Moraal van het verhaal, het is tijd voor avontuur.

 

Foto credits: Closure

Reacties

reacties