Veel meer dan het dagelijkse leven (vastgelegd in agenda’s & whatsapp gesprekken met je moeder) is de nacht een puur persoonlijke ervaring. Dat boeit me en ik ben er graag en al jaren actief onderdeel van. Graag schrijf ik er hier over. Je kan me doorgaans vinden in Utrecht, Amsterdam en op Twitter.
Joris Talens
Ze zeggen dat je ver en veel moet reizen om jezelf te leren kennen, wel, ik heb een budget tip: wacht tot de nacht valt en trek er met open vizier op uit. Je leert meer mensen kennen, maakt meer mee per m2 en je hoeft niet met backpacks te sjouwen, zonsondergangen te fotograferen en je bent ook in no-time weer thuis als het tegenvalt. Zo nuchter als dit klinkt ben ik overigens zelden tijdens het uitgaan.

Ik kom oorspronkelijk uit Arnhem, de Korenmarkt is mij goed bekend. Een ruige mix van boeren, hooligans en allerlei obscure bevolkingsgroepen. Als 16-jarige jongen was het allemaal vrij simpel. Of je ging poolen, of je ging tongen, of je ging vechten met iemand uit Doetinchem. Sowieso één van de drie, op goede avonden alle drie. Achteraf nam ik meestal een bamischijf ter compensatie van de geleverde inspanning.

Tijdens mijn studie kwam ik in Utrecht terecht. Als lid van een studentenvereniging kwam ik in aanraking met een geheel andere levenswijze, maar de rode draad was bier willekeurigheid. Het uitgaan in deze periode werd niet gekenmerkt door kwalitatief hoogwaardige gesprekken, maar wel door een hoge mate van chaos en toeval. Die fenomenen bevallen me nog steeds uitstekend, sterker nog, ik zoek ze graag op.

Parallel aan mijn uitgaanservaringen heb ik altijd een belangstelling gehad voor muziek en populaire cultuur. De laatste jaren weet ik deze interesses steeds beter te combineren. Veel mensen vinden nachtcultuur als beleving enkel escapisme, hedonisme en/of een te verwaarlozen aspect van deze tijd. Dat is naar mijn idee onwaar of onvolledig. Hopelijk lever ik hier een bijdrage aan een completer plaatje.

 

Reacties

reacties