Profiel

‘Ik heb eigenlijk geen voorbeelden. Ik heb wel immens veel respect voor I-F. Heb je die Boiler Room set gezien op Expedition? Aanrader! Hij begint heel donker en duister. Maar gooit er dan opeens ABBA doorheen. Dan heb je kennis nodig. Je platen kennen. Dan moet je je publiek kennen’ Ik zet het op tijdens het uitwerken van dit artikel.

‘Willen jullie wat stilte om te praten? Ga dan achterin zitten.’ De barman van Boudewijn begrijpt ons. Met twee Cornet biertjes lopen we naar achter. Patrick Marsman gaat tegenover me zitten. Door zijn accent weet ik dat hij niet hier vandaan komt. ‘Ik kom uit het oosten van het land. Enschede. Ik studeerde kunst en techniek, maar hier heb ik uiteindelijk niets mee gedaan.’Pinkman Records‘Ik werd op een gegeven moment gegrepen door muziek en die heeft me nooit meer los gelaten. Ik ben zo’n 4 jaar geleden naar Rotterdam verhuisd. Ik werd toen als DJ door MAVV (Maatschappij Voor Volksgeluk) geboekt. Voor een feestje in Roodkapje. De sfeer van Rotterdam pakte me. Ik draaide toentertijd veel Italo en Wave. De nummers die ik in Rotterdam draaide werden meegezongen. In het oosten was de vraag naar dit soort muziek vele malen kleiner. Dus ik verhuisde hierheen. Ik begon als barman in BAR op de Kruiskade. Vervolgens verhuisde ik mee met BAR naar het Schieblok en deed ik onder andere de programmering. Een maandje terug ben ik daarmee gestopt zodat ik me meer kan focussen op mijn eigen bedrijf.’

De barman zet nootjes voor ons neer. Patrick neemt er een aantal. Ik vraag hem naar Pinkman. ‘Pinkman is een label wat zich voornamelijk richt op elektronische muziek. Maar dan in de breedste zin van het woord. Ik breng muziek uit op vinyl. Dat komt omdat ik een vinyl fetisj heb. De reden dat ik het label gestart ben was omdat ik muziek had van 2 artiesten dat ik simpelweg op vinyl wilde hebben, dus ik ben het gewoon gaan doen. Pinkman heeft tot op heden 4 clubavonden gehad in BAR. 1 clubavond in Berlijn. Verder heeft hij een radioshow op Intergalactic.fm . In totaal zijn er nu 8 fysieke vinyl releases geweest. Patrick draait plaatjes onder de naam Marsman. Als dj is hij in Praag, Parijs, Berlijn en andere grote steden binnen Europa geweest.

‘Pinkman is eigenlijk een verlengde van mijn eigen muziek…
ABBA galmt opeens door mijn speakers. Ik begin te lachen. Marsman had gelijk. I-F doet het geweldig!
… smaak. Mijn eigen gevoel is hierin het allerbelangrijkst. Hoe ik aan nieuwe artiesten kom? De meeste artiesten ken ik persoonlijk, van feestjes of via via. De niche waarin ik zit is klein weet je, iedereen kent elkaar. Daarnaast is het internet een goede muzieksource, door media zoals Facebook, Youtube, Twitter en Soundcloud kun je elke dag muziek ontdekken van nieuwe artiesten.

Zodra we het eens worden over de voorwaarden van een release moeten de tracks eerst nog gemasterd worden voordat het naar de platenperserij kan. Ook moet het artwork gemaakt worden. Vervolgens stuur je deze bestanden naar de perserij op.’

‘Onlangs ben ik een sub label van Pinkman begonnen genaamd Charlois. De eerste release hierop ligt nu een aantal weken in de winkels. De muziek is van Dollkraut. Een jaar of 8 geleden is hij degene geweest die me in Enschede geïntroduceerd heeft in de wereld van elektronische muziek. Voor mij is dit daarom ook een erg bijzondere plaat.’

‘Op Pinkman ga ik meer house en techno uitbrengen. Met Charlois ga ik meer de disco, electro en experimentele richting op. Alles wat niet onder Pinkman valt eigenlijk. Ik weet niet precies hoe ik het moet uitleggen, maar in mijn hoofd is alles zo duidelijk. Ff tussendoor.. Wat vind jij eigenlijk leuk? Naar wat voor feestjes ga jij?’ Verbaasd geef ik antwoord op de vraag. Ik had niet verwacht dat ik aan het woord zou zijn vanavond. We praten wat heen en weer en ik vertel een verhaal met mij en Young Marco. Marsman begint te lachen. ‘Young Marco stond de eerste keer in BAR op een Pinkman label avond. Vervolgens heeft hij er nu zo’n 5 a 6x gestaan. In mijn optiek past hij ontzettend goed bij alles wat BAR is.’

Platen koop je niet alleen voor de muziek. Maar ook om fysiek iets te hebben. Artwork is daarbij een belangrijke factor. Ik vraag hem naar het artwork van het Pinkman label. ‘Ik heb 2 grafische ontwerpers, beide afkomstig van Artez in Arnhem. Sasha Renkas doet de ontwerpen voor Pinkman. Hij maakt samen met zijn vriendin muziek onder de naam Antenna. Dat is unieke muziek. Je gaat van dit duo nog veel meer horen, weet ik zeker. Sander Molenaar doet alles voor Charlois. Artwork voor een hoes is niet goedkoop, bij Pinkman doe ik dit niet altijd. Bij Charlois laat ik de hoezen zeefdrukken. Dat is een stuk goedkoper, en eigenlijk ook mooier. Het zeefdrukken kost alleen verschrikkelijk veel tijd, dat is een nadeel..’

‘Wat mij speciaal maakt? Met Pinkman en Charlois probeer ik zo divers mogelijk muziek uit te brengen. Ik laat me niet leiden door genres, ook als ik aan het draaien ben. Dit maakt mij niet perse speciaal hoor, want er zijn ook andere dj’s die dit doen. Maar dat zijn er wel significant minder. Een goede plaat is een goeie plaat. Muziek moet emotie oproepen, zodra dat het geval is dan zit het wat mij betreft goed. ‘

I-F eindigt met publiek dat op de dj booth staat te dansen. De camera word scheef getikt. ‘Het publiek gaat daar zo los. Ik heb begrepen dat Boiler Room nog nooit een set heeft gezien, waarbij mensen op de dj booth stonden te dansen. Zo oprecht en zo goed’. Boiler Room sluit af; ‘See you at the after party. Thank you, goodnight’

Pinkman is te volgen op Facebook. 6 december staat hij in Bahn. Net als Pinkman Records en Charlois. Pinkman brengt in december een nieuwe EP uit en Charlois in Januari. Dus voor degene die nog een kerstcadeau zoeken? Aanrader!
Op 4 december is er weer een nieuwe Pinkman radio show op Intergalactic.fm Tune in and listen.

Reacties

reacties