Als organisatie van buiten Amsterdam is het eigenlijk wel bikkelen om een plekje te veroveren binnen de Amsterdamse vaak prestigieuze subcultuur. Vaker wel dan niet worden organisaties van buiten de stad geweerd. Niet bewust. Niet onbewust. Ergens daar tussenin. Soms slipt er eentje tussendoor. Een organisatie die zijn zaken op orde heeft, een uitgesproken eigen stijl, een vernieuwend of missend concept, en een plek verdient in die Amsterdamse prestigieuze subcultuur. Hierbij wil ik absoluut niet zeggen dat Amsterdam geen plek biedt voor vernieuwde concepten. Zeker wel. Maar het is – terecht – lastig om tussen vele gevestigde namen je plek tussen te veroveren.

Outsiders heeft zo’n plekje veroverd. Afgelopen vrijdag wel een plekje op hoog niveau. Zowel letterlijk als figuurlijk. Op de zevende verdieping met een mooie headliner. Met het feest in Canvas op de zevende verdieping van het Volkshotel haalde Outsiders namelijk voor het eerst ever Baba Stiltz naar Nederland. De tweede en ook gelijk de laatste naam op de line-up was de Britse – ook een hele gave naam – DJ Tasker.
Outsiders
De Scandinavische Theo Parrish in Amsterdam
De van herkomst Alkmaarse organisatie heeft met zowel eerdere feesten als het festival in de zomer, dat overigens wel in Alkmaar was, een mooie mix van mensen weten aan te spreken voor het feest in Canvas op de 7e. Het concept rondom Outsiders is de letterlijke outsiders – vernieuwende namen in de electronische muziekscene, in Nederland nog veelal onbekende namen – een podium te geven. De programmeur van de organisatie koos voor deze editie dan ook voor namen die voor mij nog redelijk onbekend waren. Sterker nog, ik had nog nooit van Baba Stiltz gehoord. Blijkbaar wordt Stiltz wel op handen en voeten gedragen door een aantal gevestigde namen. Axel Boman noemde hem zelfs de Scandinavische Theo Parrish. Mijn interesse was gewekt.
De DJ’s uit Engeland en Zweden waren niet alleen gekomen. Ze hadden een denkbeeldig rugzakje vol goede vibes en energie meegenomen naar de hoofdstad. Vooral Tasker hitste het publiek (en ook vooral zichzelf) op achter de draaitafels.

Je laten verrassen en vertrouwen dat het goed komt
Muzikaal gezien was de nacht ook interessant. Eigenlijk geen touw aan vast te knopen. Maar toch was het logisch. Van heel rustig, solide, naar af en toe zelfs house met een commercieel randje. Niet altijd mijn smaak, maar wel heel lekker.

Het concept van Outsiders staat als een dijk. En heeft met het unieke statement wat mij betreft een plek gevonden in de scene. Een concept dat zijn eigen persoonlijke achterban heeft en die – bij het blijven organiseren van feesten als deze – alleen maar kan blijven groeien tot iets groots. Waarbij ze toch altijd een beetje de outsider zullen blijven (als ze het goed doen). Het concept heeft mij geprikkeld en de interesse is gewekt. Een organisatie die rare sprongen kan maken. Zo zou ik geen idee hebben wat de volgende editie ons gaat brengen. Je laten verrassen en Outsiders vertrouwen dat het een comfortabele verrassing wordt. Er hangt iets spannends, mysterieus, omheen en ik ben oprecht benieuwd naar de volgende editie. Tot dan

 

Foto credits: BERG DOT JPEG

Reacties

reacties