Ik lees in het AD van donderdag 30 oktober 2014: “De Rotterdamse Museumnacht gaat komend jaar toch door. De culturele instellingen in de Maasstad gaan het jaarlijkse evenement zelf voortzetten, gratis en zonder stichting.” Aldus Sjarel Ex, directeur Boijmans.
Leuk voor je
Zelf voortzetten? Alsof het al die jaren nìet door de musea werd georganiseerd!? Wat is dit nou weer voor een on-Rotterdams gedoe. En “als ze het zelf organiseren” is het plots “gratis”? Alsof de Stichting Museumnacht al die jaren geld achterover heeft gedrukt! Die stichting was vast en zeker nodig om subsidies aan te vragen en allerlei bestuurlijke zaken goed te regelen. In het bestuur van Stichting Museumnacht zaten vast een paar museumdirecteuren dus de stichting was toch gewoon een goede vertegenwoordiging van de Rotterdamse musea? Dus geen steek in de rug van de Stichting Museumnacht, meneertje Ex!?

Maar goed, ga nu dus maar weer lekker polderen met z’n allen (60 musea). De gestripte gratis versie die de musea (lees musea rondom Museumpark) nu voor ogen hebben zal het zeker zonder subsidie en steun van fondsen moeten stellen, want juist alle extra’s eromheen zoals een opening, de aankleding, het gratis vervoer en het nachtelijke tijdstip maken het een niet-reguliere activiteit en dus steunwaardig. En wat is er nou bijzonder aan een sluitingstijd van 23.00 uur? In menig metropool is het heel normaal dat je ’s avonds lekker naar het museum kan. Maar in Rotterdam houden de musea zich keurig aan de kantoortijden (17:00 uur deuren dicht). Dus prima als een latere sluitingstijd een keer wordt uitgeprobeerd op 7 maart 2015 maar noem het dan alsjeblieft geen Museumnacht. Dan moet je echt steviger in de bus blazen.

Ik vraag me wel af welke doelstelling aan dit experiment is gekoppeld, nieuw publiek?

 

Naar Museumnachtmerrie

Reacties

reacties