OK, ze komen er dus samen niet uit, de Rotterdamse musea. Ze zijn kennelijk niet in staat om hun eigen belang ondergeschikt te maken aan het collectieve belang. Zelfs niet één keer per jaar, zes uur lang, van 20.00 uur tot 02.00 uur. Ze kunnen het niet meer opbrengen om samen te werken en een fantastisch evenement in Rotterdam te organiseren.

Want het kost te veel geld voor de grote musea. Want het (vooral jonge) publiek komt niet terug na de Museumnacht. Moet dat dan? Ben ik als nieuwe bezoeker van een museum niks waard? Ik ben er toch? Ik kom bij je langs! Ik kies voor jou! Ik ga toch ook niet steeds naar hetzelfde restaurant, concert, stad of vakantieoord? Dus dan maar geen Museumnacht?! Wat een slappe oplossing zeg. Kom op, wat doe je alle mensen aan?

Zelfs mijn cultuur barbaarse nichtje van 21 zei ”OMG, geen Museumnacht. Kut zeg!” En behalve het publiek, wat al die jaren trouwens braaf heeft meebetaald aan dit culturele feestje, is er nog een verliezer: de horeca! Wat zullen de kroegbazen in de Witte de Withstraat balen! Daar gaat hun omzet. Ja, die hebben ze al die jaren gratis en voor niks in de schoot geworpen gekregen. Want wie spint er garen bij de Museumnacht? Inderdaad, de horeca. Het zou dus zeer sympathiek zijn als die zich eens solidair opstellen en hun financiële steentje bijdragen. Maar ik vrees dat dat niet gaat gebeuren.

Weet je wat? Doe eens een hele sobere editie van de Museumnacht. Geen feestelijke opening, geen disco’s en dj’s in de musea, geen vervoer, geen gadgets, geen aankleding. Kijken wat er gebeurt? De mensen komen nog steeds, wat ik je brom. Ze ervaren musea zoals musea zijn: gebouwen waar waardevolle dingen worden tentoongesteld of bewaard. Maar of mijn nichtje van 21 dan ook nog komt? Ik vrees dat ze niet verder komt dan de Witte de With straat. Maar ja, jullie willen haar toch ook niet als publiek?

Naar Leuk voor je

Reacties

reacties