‘Jaja, daar iestie dan, Heerlijk ventje, hoestie nou?’ David loop Zwarte Paarden binnen. Ik zat er al eventjes, was halverwege mijn eerste fluitje en vertelde over Uitgeweest aan Bart. ‘Waar gaan we het over hebben?’

Zwarte paarden zit in een zijstraatje van Witte de With. ‘Waar de naam vandaan komt? Nou we zitten in de Zwarte Paardenstraat, logisch toch?’ Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan. Totaal niet bij stil gestaan. ‘hahaha, nee meer dan dat is het niet. We hadden wel wat andere namen in ons hoofd, maar dit klinkt wel lekker. Zo van; kom we gaan even naar de paarden.’

Zwarte paarden zit in hetzelfde pand als waar eerst Apollo en daarvoor Bar91 zat. ‘Apollo was een stichting. Soort van clubhuis voor jonge homo’s die niet uit de kast durfden te komen. Tegenwoordig komen ze uit de kast als ze 12 zijn, iedereen zegt’ ‘oh oke’ en het leven gaat door.’ Apollo is niet meer nodig. Zwarte PaardenHet pand kwam leeg. Bart van Beurden is samen met Marco de eigenaar. Bart heeft bedrijfskunde gedaan en heeft een verleden als makelaar/ontwikkelaar. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen bedrijf in leegstand. Werkt samen met grote bedrijven en verhuurt aan studenten, maar verhuurt bijvoorbeeld ook Bahn. Marco zat bij defensie, werkte op stadhuisplein en werd benaderd door Bart toen het pand leeg kwam. Omdat Bart niet de nodige horeca ervaring heeft, vroeg hij David. David is vroegtijdig gestopt op het Libanon en is vanaf zijn 17de aan het ‘ravotten’. Hij werkte in de horeca, was schilder, deed wat audiotechniek, en heeft 4 jaar bij Buiten op de Nieuwe Binnenweg gewerkt. ‘ik bevaar de wateren van het leven en die leidden me hierheen’.

‘Toen we begonnen was dit een zwart gat met een roze einde. We hebben het volledig gesloopt. Een muurtje eruit geduwd en vervolgens opgeknapt. Omdat het een beetje klinisch was hebben we Roderik Faassen en Hans Kleinjan erbij gehaald. Ze hebben de muren en w.c. deuren gedaan. We hopen dat Venour nog een stukkie komt doen’. Het ziet er mooi uit. In het raam staan Laurel & Hardy. Direct naast de ingang is de dj booth. De muren zijn laag afgedekt met golfplaten en daarboven wit met geschilderde paarden. De bar is van strak hout met een bakstenen muurtje achter de bar. De voetsteunen komen van steigers uit de bouw. Kamerplanten, een krijtbord, dartbord en de mooie w.c. deuren geven de kroeg een fijne sfeer. Zwarte Paarden doet van alles en wil van alles. Het publiek is gevarieerd. Meestal vanaf zo’n 20 jaar en ouder. ‘we willen dat het gezellig is voor iedereen. Ook voor de vrouwtjes’

Zaagmans, bekend van de Bootleg heeft al een avondje. Net zoals Beam-it. Waanzin op Woensdag is ook al benaderd en zo zijn er meerdere plannen. De Pub Crawl is al langs geweest en zo willen de Zwarte Paarden nog meer studentenavonden. Er is Feyenoord op groot scherm en willen ze een Elitair Ordinair concept neerzetten. Qua promotie hebben ze stickers die door de stad verspreid worden en maakt Tegendraads een shirtje. ‘We moeten het van onze vriendengroep hebben. Iedereen doet wat voor elkaar. Dat maakt het leuk en eigen.’ Zwarte Paarden ziet zichzelf als een bar/dancing. Ondanks dat ze nog geen nachtvergunning hebben. ‘We zijn er druk mee bezig. We proberen een beetje richting de Vibes te gaan. Kleine en leuke tent. Minder zoals de Bootleg. We doen wel wat afters, maar zijn wat mij betreft wat frisser. We zien onszelf het liefste als zo’n oude bar/dancing. Beetje bar, beetje dancing’

‘Wat ons anders maakt dan andere cafés? We proberen van alles, leren van onze fouten en we nemen geen blad voor de mond. We zijn wat losser. We zijn het tropische warme plekkie voor de Rotterdammer. ‘

Zwarte Paarden is van dinsdag tot en met zondag geopend van 16:30 tot 01:00 ’s nachts. In het weekend zijn ze een uurtje langer open. Maandag zijn ze gesloten. ‘Dan is het de grote schoonmaak dag’. Zo nu en dan organiseert Zwarte Paarden een after. Openingstijd 07:00. ‘We houden ons keurig aan de regels en grenzen waar we ons aan moeten houden, maar zo nu en dan vinden we het wel leuk om die grenzen eens op te zoeken.’ De heren doen gewoon wat ze zelf leuk vinden en dat is te zien. En ik? Ik vind het gewoon een ‘heerlijke zaakie’.

Reacties

reacties