Het is ondertussen alweer een tijd geleden toen ik voor het eerst een ADE clubavond bezocht en het duurde niet lang totdat Amsterdam Dance Event onderdeel was van mijn jaarlijkse routines. Je zou kunnen zeggen dat ik een geregelde bezoeker ben van dit jaarlijkse festijn. Althans, geregeld genoeg om de vele veranderingen van het festival te kunnen waarnemen. Het grootste voorbeeld is het aanbod en de lijst met programmeringen, die ieder jaar steeds groter worden. Aan de ene kant is dat een goed ding, maar het levert ook steeds meer frustraties op. “Waar ga ik vrijdag heen? Paradiso of naar Studio 80? Oh wacht effe, er was ook wat gaande in Trouw Amsterdam toch?” Keuzes, keuzes.. Genoeg reden voor mij om in de oceaan van programmeringen te duiken en een top vijf uit te vissen.Tom Doms - Loco Dice

Muziekgebouw aan ’t IJ & Boiler Room Amsterdam presents: Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz & Dan Berglund
Muziekgebouw aan ’t IJ
15 oktober

Toen Henrik Schwarz en Bugge Wesseltoft in 2011 de house scene aangenaam verraste met het experimentele jazz album ‘Duo’, was het een kwestie van wachten wanneer hun volgende project zou verschijnen. Begin dit jaar stapte de twee opnieuw het podium op en had de Zweedse jazz bassist Dan Berglund zich bij het nieuwe project aangesloten. Aan de hand van verschillende concerten die het hele jaar hebben plaatsgevonden, is er opnieuw een album ontstaan. Het album, genaamd ‘Trialogue’, ligt sinds augustus in de schappen en zal centraal komen te staan bij het concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Aangezien deze drie heren ieder op hun eigen manier een achtergrond hebben in de jazz scene, belooft dit dan ook zeker een muzikaal spektakel te worden.

Ninja Tune x ADE
OT130
16 oktober

Als een liefhebber van elektronische muziek, is het werk van Amon Tobin, Bonobo en Mr. Scruff onmisbaar in mijn platencollectie. Wat deze drie artiesten onder andere met elkaar gemeen hebben, is dat al hun studio werk op ‘Ninja Tune’ is uitgebracht. Met de ADE special in de OT130, zullen Actress, Moiré, Seven Davis Jr., Martyn en Romare het label vertegenwoordigen. Als toevoeging zal er ook nog een special guest komen te staan. Wie zal het zijn? Zal het één van Ninja Tune’s rising stars zijn, of zelfs één van dé grote helden? Ik laat me verrassen!

Dekmantel – Carl Craig presents Detroit Love
North Sea Jazz Club
17 oktober

Dekmantel staat inmiddels al een paar jaar bekend als een organisatie die altijd wel een handvol bekenden uit de (detroit) techno scene weten te boeken. Met deze editie laten ze wederom zien dat diezelfde bekendheid niet voor niets is gekomen. Carl Craig en Mike Banks, twee iconen van de Underground Resistance movement, zullen die avond samen een live-set komen doen. Als klap op de vuurpijl zullen Moodymann en Recloose ook nog eens aanwezig zijn. Lang verhaal kort: een line-up waarmee je dan ook zeker gegarandeerd bent op een swingende avond.

Resident Advisor – ADE Special
Trouw Amsterdam
18 oktober

Sinds de opening in 2009, is TrouwAmsterdam verantwoordelijk voor een ontelbare hoeveelheid aan magische clubavonden. Het is daarom ook geen verrassing dat, in de afgelopen vijf jaar, deze locatie centraal heeft gestaan tijdens Amsterdam Dance Event. Aangezien Trouw vanaf de opening al bekend staat als een tijdelijke locatie, is het moment bijna aangebroken dat hun deuren definitief komen te sluiten. Dat betekent dus dat dit één van de laatste mogelijkheden is om een magische ADE nacht te kunnen meemaken. Moet ik nog meer zeggen? Oh ja, wat dacht je van namen als Floating Points, Four Tet (Live), Motor City Drum Ensemble en Move D? Dat dacht ik dus ook.

Wicked Jazz Sounds Clubnight feat. Michael Ruetten (DE) + Wicked Jazz Connection (Live)
Sugarfactory
19 oktober

Na een kleine week vol elektronische muziek, ben ik toe aan de wat warmere invloeden. Een avond vol bossa nova, jazz, soul, hip-hop en broken beat, zeg ik dan ook zeker geen ‘nee’ tegen. Welke formatie kan je dat beter garanderen dan die van Wicked Jazz Sounds? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat DJ’s als Michael Ruetten, Phil Horneman en Leroy Rey je het nodige bewijs zullen leveren. Voor mij dan ook de ideale manier om Amsterdam Dance Event mee af te sluiten.

 

Foto credits: Tom Doms

Reacties

reacties