Dagobah Soundystem is een Rotterdams DJ collectief bestaande uit 4 DJ’s die allen een andere muzikale basis hebben. De 4 hebben onafhankelijk van elkaar op de meest uiteenlopende plaatsen plaatjes gedraaid: Van het Limburgse Freefunk(tegenwoordig zomerparkfeesten) naar OT301 in Amsterdam en uiteraard een hoop Rotterdamse tenten zoals: Corso, WORM, Tent, Maas en Hemingway. Dit weekend draaien ze op zaterdag tijdens De Wereld van het Witte de Withkwartier en daarna tijdens Sensatie Wit, de afterparty van het festival in WORM.Dagobah Soundystem

“De organisatie van het festival heeft ons min of meer bij elkaar gebracht. We kenden elkaar allemaal al wel en zijn elkaar op feestjes weleens tegengekomen achter de decks. Het leek iedereen dan ook gelijk een tof plan om samen iets te doen op dit festival. Ook al verschillen onze stijlen nogal, zit er wel een rode draad in de plaatkeus. We hebben allemaal wel een house, techno en Italo-plaat in de kast staan, alleen bij ieder van ons heeft een bepaalde stijl het overwicht. Wat ons sowieso verbindt is dat we allemaal uitsluitend met Vinyl draaien – er komt geen CD of USB stick aan te pas.

De CD is eigenlijk een totaal overbodige uitvinding. Het is weliswaar gemakkelijker en handiger om met CD’s te draaien, maar de ziel van de geluidsdrager ontbreekt. Het gevoel van door de platenbakken struinen en dat ene juweeltje vinden is geweldig. De eerste keer dat je een plaat uit de hoes haalt en de plaat kleeft nog aan de binnenkant, heerlijk! Naast dit ‘gevoel’ gaat het ook om een ander soort voelen, namelijk het voelen van de beat en de muziek tijdens het mixen. Het mixen van platen gaat handmatig, je hebt geen apparaat wat het voor je doet, dit maakt de decks echt tot een instrument. Door te mixen ervaar je een track ook zoveel intenser dan als je gewoon een plaat opzet en van begin tot eind luistert. Het heeft ook weinig zin om digitaal en analoog draaien met elkaar te vergelijken.

Met beide vormen worden mooie dingen gedaan, maar wij hebben nu eenmaal het meeste gevoel bij de ouderwetse plaat. Theo Parrish heeft ooit eens een mooi interview gegeven waarin hij uitlegt wat voor hem draaien met vinyl nu zo onderscheidt van andere vormen. Hij maakt op een gegeven moment een vergelijking tussen een schilder die kwasten gebruikt en iemand die een computer gebruikt om kunst te maken. Het is onzin om te zeggen dat de schilder ouderwets is net zoals het onzin is om te zeggen dat de computerkunst niet mooi kan zijn. Je zou misschien kunnen zeggen dat de kwasten en vinyl iets aardser zijn. Die vergelijking met Theo Parrish gaat alleen over de liefde voor vinyl overigens, qua skills en naam mogen we niet in zijn schaduw staan hoor laat dat duidelijk zijn.

We draaien vooral Italo, house en techno maar een uitstapje hier en daar is niet ondenkbaar. We zijn aan het kijken of we muzikaal nog iets met het Star Wars thema kunnen doen. Dit is eigenlijk als een grap begonnen. De naam Dagobah Soundsystem is een afgeleide van ‘the Dagobah system’ een bepaald onderdeel van het universum waarin Star Wars zich afspeelt. Deze naam was voor de grap als werktitel geopperd maar is uiteindelijk blijven hangen. Wat we verder met het thema doen blijft een verrassing, maar we denken dat het erg tof wordt. De samenwerking met de VJ’s van JAPJAN is iets waar iedereen ook naar uitkijkt. Zij maken er een totaalbeleving van. Door de beelden wordt het meer dan alleen DJ’s die plaatjes draaien. Waarschijnlijk past deze samenwerking ook beter bij het festival. We hebben al enkele beelden gezien en die zagen er tof uit. Op het festival komt beeld en geluid pas voor het eerst echt samen, dat wordt dus best spannend voor iedereen.”

Reacties

reacties