“Ik geniet van mensen die aan het genieten zijn.”
Na de halve zondag in de zon in het Westerpark gezeten te hebben, fiets ik aan het einde van de middag richting een terras voor mijn afspraak met Bram Fidder. Het is klam warm in Amsterdam. Toch komt hij, zoals altijd, aanlopen in enkel zwarte kleding. Zijn zwarte skinnyjeans heeft hij vandaag toch maar omgeruild voor een korte broek. Wel nog steeds zwart. Altijd alles zwart. Bram heeft ook zelf het terras in zijn geliefde Amsterdam West uitgekozen. We zitten aan de gracht bij Café Nassau als we proosten. Ik een witbiertje, Bram een koffie verkeerd en een glas water. “Alcohol ben ik helemaal mee gestopt.”, vertelt de Amsterdamse DJ. “Ik zit vol passie en ambitie en doe geen half werk. Dat is eigenlijk met alles zo.” Zijn carrière verdient dan ook alle focus. Hij vertelt vol passie over zijn drijfveer. Muziek is zijn drijfveer en het kan altijd meer en beter. Hoe ik mijn muziek zou omschrijven? Tech-house met een sterke bassline drive.” Bram Fidder

Amsterdam als lievelingsplek
Niet alleen over muziek vertelt hij vol passie. Ook als Bram over Amsterdam praat, komt er passie naar boven. “Amsterdam is misschien wel mijn lievelingsplek. Om te draaien, maar ook om te wonen. Ik houd van goed Italiaans eten en je vindt me bijvoorbeeld vaak bij Bella Storia. Maar ook voor sushi mag je me wakker maken en er zitten heerlijke sushi-restaurants in Amsterdam. Trouwens, waar ik ook heel graag kom: Avondmarkt aan De Wittenkade in Amsterdam West. Wat een prachtige winkel is dat. Het is gewoon een supermarkt, maar geen gewone supermarkt. Je hebt er alles. Heerlijk biologisch eten, zelfs Club Mate en vers fruit.

Maar even terug naar het nachtleven. Het blijft ook fijn om in Amsterdam te draaien. Mijn vrienden wonen hier, ik houd van de Amsterdamse vibe en zelfs mijn ouders kunnen altijd komen kijken. Laatst draaide ik voor het derde jaar op rij op Welcome To The Future festival en mijn vader was er gewoon bij. Hij was super trots en dat doet me dan ook echt wat. Voor het eerst mocht ik dit jaar afsluiten. Een grote eer. Het was misschien wel mijn vetste gig tot nu toe. Onze stage was bovenaan op een heuvel. De zon scheen. Je kon vanaf achter de draaitafels bijna heel het publiek overzien. En het belangrijkste was de sfeer. Het publiek was divers, maar dan ook echt iedereen ging los. Die vibe, die energie, daar geniet ik van. Ik geniet van mensen die aan het genieten zijn. Verder ben ik Amsterdam onwijs dankbaar. Deze stad heeft mij gebracht waar ik nu ben. Bram Fidder

Op mijn 18e ben ik begonnen met draaien in Studio 80. De 80 heeft nog altijd een speciale plek in mijn hart. We zijn nu drie jaar verder en ik draai niet alleen meer in Amsterdam, maar door heel Nederland. Ook Parijs, Berlijn, Hamburg, Malta en o.a. Barcelona zijn al voorbij gekomen. Ook draai ik dit jaar op Paradise Festival in Kashmir, India. Als ik daaraan denk ben ik blij dat ik toch in mijn droom geloofd heb en voor de muziek ben gegaan. Vroeger wilde ik altijd drummer worden. Ik drumde, het ging goed en wilde zelfs naar het conservatorium. Mijn ouders waren het hier niet altijd mee eens. Een onzekere toekomst wilden ze niet voor mij. Het drummen heb ik toen losgelaten, maar muziek is altijd gebleven. Later kwam ik in aanraking met draaien en heb het sindsdien gelukkig nooit meer losgelaten.

Ik houd ook oprecht van de Amsterdamse scene en de mogelijkheden die de stad biedt. Op dit moment openen er overal nieuwe mooie initiatieven hun deuren, zoals de ‘nieuwe’ Marcanti, en de Warehouse aan de Elementenstraat. Amsterdam is altijd in beweging en in mijn ogen muzikaal gezien een van de meest vooruitstrevende steden die er zijn.”

Dromen en uitdaging
“De droom om internationaal te gaan is er altijd al geweest”, vertelt Bram. ”Ik ben een dromer en heb die droom in combinatie met uitdaging nodig om steeds meer uit mezelf te halen en mezelf te ontwikkelen. Uitdaging is voor mij een key word om steeds verder te komen. Ik haal uit uitdaging mijn inspiratie en drive. Als er ergens even geen uitdaging is, dan zoek ik die zelf wel op. Verdere inspiratie haal ik onder andere uit de mensen met wie ik praat en tegen kom. Bekende, maar ook onbekende DJ’s, muziekliefhebbers, eigenlijk iedereen. Maar ook vooral helden zoals Loco Dice en Joris Voorn.”

Uiteindelijk draait het om de vibe
“Dromen is leuk, maar uiteindelijk is het aller belangrijkste en ook het mooiste, dat ik met wat ik doe mensen een mooie tijd kan geven. Connecten met mijn publiek. Zo draag ik bijvoorbeeld ook nooit een zonnebril. Ik wil energie-lijnen creëren met de mensen die voor mij staan. Ik wil mensen laten genieten, ze meenemen op een muzikale reis. Ik wil iedereen meezuigen in mijn muziek. Dat mensen door mijn muziek de lift instappen, in plaats van dat ze de trap moeten nemen.” Ik lach om zijn metafoor en vraag hem afsluitend naar zijn carrière, die ook redelijk in de lift zit. “Veel kan ik er nog niet over loslaten, maar er staan hele gave (en ook internationale) uitdagingen in mijn overvolle agenda.

Next up:
14/08 KrancK, Club Lux, Utrecht, NL
16/08 Nightriders, Sugar Factory, Amsterdam, NL
19/08 Broeikas, Boulavard, Breda, NL
21/08 Anura, Sugar Factory, Amsterdam, NL
23/08 Man Overboord, Boot 10, Amsterdam, NL
06/09 Valtifest, Amsterdam, NL
11/09 Nachtcollege, Winkel Van Sinkel, Utrecht, NL
14/09 Paradise Festival, Sonamarg, Leh – Ladakh, Kashmir, IN
20/09 Vreemdgaan Festival, Dok 2013, Amsterdam, NL
27/09 Valrave, WesterUnie, Amsterdam, NL

Foto credits: Marcus Wagenaar

Reacties

reacties