Guido van Dieren, Hugo Dirkson en Philip Powel zijn samen het muzikale brein van BIRD, het jazzpodium van Rotterdam, midden in het centrum onder de Hofbogen.
BIRD Rotterdam

BIRD bestaat uit drie kerncomponenten: restaurant, podium en club. Voor de laatste twee vormen jazz en aanverwante muziekstijlen zoals hiphop, soul, funk en electronica het uitgangspunt. Anders gezegd: een jazzpodium met een randje.

BIRD is ontstaan omdat we een plek wilden creëren die laagdrempelig is voor het publiek en tegelijkertijd als interessant podium dient voor muzikanten. Wanneer je om je heen kijkt, zie je dat ieder podium in Rotterdam een eigen rol vervult. Bij BIRD proberen we artiesten te programmeren die vaak nog net niet ontdekt zijn door het grote publiek. Het is niet alleen voor ons, maar ook voor de stad erg belangrijk dat opkomende artiesten een plek hebben om te spelen. Daarom hebben we met BIRD sterk het gevoel dat we een belangrijke pioniersrol vervullen.

Een voorbeeld hiervan is Quadron, een band die wij drie jaar geleden al hebben neergezet, maar die toentertijd relatief onbekend was. Na de release van hun laatste album in 2013 is de band nu ook op andere plekken te zien en binnen de doelgroep enorm populair geworden.

We streven naar een goede wisselwerking tussen het onbekende, het jong talent, de grote en de kleine namen. Je hebt volgens ons grote namen nodig om het extra interessant te maken voor het jonge, opkomende talent. Een jong bandje dat hier in het café staat te spelen, staat dus op hetzelfde podium waar Robert Glasper, Gregory Porter en Roy Ayers ooit hebben gespeeld.

Vooral met evenementen zoals de ‘BIRD Sessions’ willen we een gevoel opwekken dat je ook terugziet in cafés; de gemoedelijkheid, de ongedwongen sfeer en het geroezemoes op de achtergrond. Een goed voorbeeld hiervan is de eerste ‘BIRD Sessions’ in 2012, dat toen ook als afterparty diende voor het North Sea Jazz Festival. Macy Gray en nog een handvol andere jazz/soul artiesten die diezelfde middag nog hadden opgetreden in Ahoy, stonden uiteindelijk samen te jammen in BIRD. Het mooiste aan die avond was dat het publiek niet alleen voor het podium stond. Er stonden mensen naast, achter en zelfs óp het podium. Iedereen was heel stil en aandachtig aan het luisteren, en de muziek bereikte een bijna magisch hoogtepunt. De saamhorigheid en de betrokkenheid tussen de artiesten en het publiek kon je toen echt voelen. Het geeft een energie die de artiesten op hun beurt weer opnemen en waarvan zij juist beter gaan spelen. Dat is iets wat je verder in Rotterdam niet snel zal tegenkomen en wat BIRD zo uniek maakt.BIRD RotterdamInmiddels bestaat BIRD bijna drie jaar; maar wij zijn nog steeds een heel jong podium. In deze periode werd duidelijk dat het clubpubliek een hele andere doelgroep is. Er is zeker wel overlap, maar we merken dat rond middernacht de gemiddelde leeftijd aardig daalt. Rotterdam is daarbij echt een werkstad waar mensen veel affiniteit hebben met hardere muziekstijlen zoals techno en rauwere hiphop varianten. Het is daarom ook niet echt verwonderlijk dat gabbermuziek hier ooit is groot geworden. Tegen deze Rotterdamse traditie in heeft BIRD juist een focus op soulvolle muziekstijlen en artiesten. Een programmafilosofie die wij ondanks onze beperkte capaciteit niet onverdienstelijk invullen met DJ acts als Theo Parrish, Gilles Peterson, Questlove (the Roots) en Mr Scruff.

Sommige faciliteiten zijn nog in ontwikkeling en er zijn nog genoeg andere zaken die verbeterd kunnen worden binnen het concept. De kwaliteit van de programmering in BIRD staat echter maar zelden ter discussie, evenals die van ons restaurant wat voor veel bezoekers inmiddels juist een reden is om naar BIRD te komen.

Wat we tenslotte zeer belangrijk vinden is de gastvrijheid, zowel voor de artiesten als voor de bezoekers. Artiesten vinden een goede binnenkomst en oprechte gastvrijheid nog steeds het allerbelangrijkst. Daarom zien wij het als een absolute vereiste dat het hen vanaf binnenkomst aan niets ontbreekt. Hierdoor voelen zij zich welkom, op hun gemak en bereiken we een ongedwongen sfeer die het optreden altijd ten goede komt. We maken geregeld mee dat artiesten na hun optreden nog een tijd blijven hangen aan de bar, meedansen op de dansvloer of meejammen met een andere band. Dat gevoel is iets waar BIRD in eerste instantie voor is opgezet en wij zijn trots dat wij dat in drie jaar tijd hebben weten te bereiken.

Reacties

reacties