‘Mensen moeten gewoon uit hun pan gaan!’ Koen Beswerda drinkt ontspannen een biertje in zijn studio terwijl hij dit zegt. Enthousiast vertelt hij over wat hij het publiek wil laten ervaren. ‘Ik wil de mensen verrassen, met iets onverwachts komen. Iets waardoor ze genieten en de avond onthouden. Daar doe ik het voor.’ Koen is relatief kort geleden begonnen met draaien. ‘Twee jaar geleden was ik werkloos. Ik zocht een hobby. Koen BeswerdaIn plaats van een Playstation kocht ik een draaitafel. Wat begon met een beetje pielen, zorgde onverwachts voor veel plezier. En ik werd steeds beter.’ Het draaien leerde hij zichzelf aan. Eerst thuis, later in zijn studio aan de Waterweg. ‘Mijn eerste optreden was een totale flop’, zegt hij lachend. ‘De draaitafels van mijn studio en die van de discotheek waren totaal verschillend. Het klonk voor geen meter. Ik had geen idee wat ik aan het doen was. Beschamend natuurlijk, maar wel een mooi leermoment.’ Sindsdien heeft hij veel bijgeleerd. Onder andere van Vinnie Mikra, met wie hij samen de studio huurt. ‘Van Vinnie heb ik het produceren geleerd. Totaal anders dan draaien in een discotheek, maar erg tof.’

Het liefst draait Koen Techno, zo hard mogelijk. ‘Ik hou enorm van een knallende bass, van snelle dreunen. Van Deep- en Techhouse kan ik ook wel genieten, maar het is het vaak net niet. Meestal vind ik het te voorspellend. Dat heb ik met Techno absoluut niet. Met Techno gebeurt er altijd wat.’ Zijn ogen branden van passie als hij hierover praat. Koen BeswerdaEven laat hij zijn laatste nummer uit de speakers knallen, de muren trillen. ‘Ik hou ervan om rare geluidjes te gebruiken in mijn muziek. Dat zorgt voor afwisseling, voor iets nieuws. Misschien stamt dit nog uit mijn beginperiode waarin ik ook Hiphop draaide.’ Op de vraag waar hij zijn inspiratie vandaan haalt moet hij even nadenken. ‘Soms heb ik geen inspiratie. Dan begin ik gewoon te kloten met wat deuntjes en dan ontstaat er vanzelf iets. Hoe lang dat ook mag duren. Muziek is tenslotte mijn passie. Iets creëren, mensen laten genieten. Ik vind het allemaal geweldig. Dat maakt muziek zo ontzettend tof.’

Dagelijks probeert hij in zijn studio te zijn. Af en toe is dat lastig vanwege zijn werk in de verzorging en school. Het vereist opofferingen. ‘Soms moet ik draaien en dan meteen door om te werken, ideaal is anders, maar een optreden sla ik nooit af’. Zo draaide hij laatst nog in Toffler, zijn hoogtepunt. ‘Geweldig natuurlijk. Een hele eer om daar te mogen staan. De afgelopen tijd organiseer ik veel feesten, maar draaien doe ik toch het liefst. Daarom was dit zo fantastisch. Al die mensen die los gaan op mijn muziek. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt. Het gaf een enorme kick, ik heb trek in meer gekregen! Een betere motivatie bestaat er niet!’

Reacties

reacties