Het maken van een radioprogramma begon op het moment toen wij niet meer alleen bezig wilden zijn met DJ-en het organiseren van evenementen. Wat wij vanuit de organisatie Boogie Friday opzetten varieert van workshops en lezingen tot clubavonden en festival-programmeringen. Als evenementenorganisatie ben je op muzikaal vlak constant in ontwikkeling en ben je altijd gedreven om jouw passie voor muziek naar een hoger level te kunnen brengen. Dat konden wij op verschillende manieren doen, zoals het opzetten van een platenlabel of het runnen van een boekingskantoor. Het probleem daarbij echter is dat je dan meer bezig bent met alles behalve de muziek zelf, terwijl het voor ons juist om de muziek draait. Een eigen radioshow was daarvoor de ultieme oplossing en dient het nu als een verlengstuk van waar wij als organisatie voor staan. Dat is The FREQUENCY.The FREQUENCY

Wat ons onderscheidt van zoveel andere shows, is het geluid dat wij laten horen en de warmte die wij overbrengen. Je vindt namelijk niet gauw andere shows van Nederlandse bodem die zich hoofdzakelijk richten op ‚Afro-Amerikaanse stromingen’ als onder andere Hip-Hop, House, Soul, Jazz, Reggae, R&B, Disco, Funk, Blues en Techno. Er zit zoveel muzikale kennis en interesse achter de show, dat wij dagelijks op zoek zijn naar nieuw luistermateriaal. Er is zoveel muziek en wij zitten er zó dik bovenop, dat het iedere week weer een verrassing is. Wij dagen elkaar constant uit met elkaars tracks en ideeën voor de volgende show. Dat maakt het voor ons ook juist zo spannend, want je inspireert elkaar constant en daardoor hou je elkaar scherp. Het is bijvoorbeeld echt niet zo dat Damoon achter alle House platen zit, Raymond achter alle Hip-Hop en Shai achter de Soul & Jazz. Vroeger waren we misschien wat meer gekaderd, maar we zijn in de tussentijd steeds meer naar elkaar toe getrokken. Het komt nu geregeld voor, dat er bijvoorbeeld een House track gedraaid wordt en Raymond tegen Damoon zegt: ‚Damn, Damoon… Je bent weer met een té gruwelijke plaat gekomen!’, terwijl Shai juist die track heeft gedropt. Dat is voor ons onomstotelijk bewijs dat onze muzikale interesses zijn samengesmolten.

The FREQUENCYHet grootste verschil tussen de radioshow en onze andere inspanningen, is dat wij tijdens de show muziek kunnen draaien die je niet zo gauw tijdens een clubavond zou horen. Ondanks dat er rode lijn tussen die twee zit, zijn het wel twee compleet verschillende dingen. Tijdens een clubavond krijg je bijvoorbeeld met dingen te maken zoals: “Voelt het publiek de plaat?” Zo ja, dan blijven we nog even in dat genre. Zo niet, dan gaan we op zoek naar iets anders waar het publiek op dat moment wél zin in heeft. Met de radioshow hebben wij dat probleem niet. We draaien niet per se wat je zou willen horen, maar juist en vooral wat je zéker niet mag missen. Het mooiste is dat wij tussendoor ook de tijd hebben om uit te leggen waaróm wij die plaat zo dope vinden. Wij zien de show ook niet alleen als een medium om goede muziek over te brengen. Voor ons is het ook een overdracht van waarden en cultuur. Wij werken vanuit een Hip-Hop state of mind en zien het ook als een taak om onze luisteraars op te voeden met zowel nieuwe als oude invloeden. Daarbij proberen wij altijd ruimte te maken voor discussies, over muziek en over Rotterdam, wat lekker is en wat juist beter kan. Het zijn gesprekken die ons ooit in een woonkamer bij elkaar hebben gebracht en waar een verdomd sterke band uit is ontstaan. Jaren later vinden de sessies nog steeds plaats, maar dan in de studio. Diezelfde gesprekken zijn er nog steeds dus in dat opzicht is er eigenlijk vrij weinig veranderd, alleen kunnen wij ze nu met een veel groter publiek delen.

Ondanks dat The FREQUENCY al bijna een jaar bestaat en het conceptueel staat als een een huis, hebben we nog genoeg uitdagingen voor ons liggen. Vooral op commercieel gebied gaan wij nog een flinke groei in luisteraars tegemoet en proberen zo nog meer mensen te bereiken met de sounds waar Boogie Friday voor staat. Een toekomstbeeld voor The FREQUENCY hebben we zeker en we klimmen er naartoe, maar we vergeten onze fundamenten ook zeker niet. In de show hoor je dan wel ons drieën (Ray Escobar, Damoon en Shai Sardjoe), maar in werkelijkheid staat het hele team van Radio Brasa achter ons, met name Marciano Daans en Jeroen van Dijk. Zonder hun hulp en eindeloze support van het afgelopen jaar, was géén van al onze mid-wekelijkse radio sessies van de grond gekomen.

The FREQUENCY is iedere woensdag tussen 22:00 en 00:00 live te beluisteren op Radio Brasa of tijdens de herhaling op zaterdagen om 20:00. Heb je geen zin om te wachten op de volgende uitzending, dan kan je de laatste uitzendingen hier terugluisteren.

Reacties

reacties