Waar ik het eerst naar kijk, is naar het bestaande licht, het licht wat me wordt gegeven op de locatie zelf. Ik hoop de foto te kunnen maken zonder te flitsen, soms is dit natuurlijk onmogelijk. Door portretten te schieten met alleen het licht dat er is, geeft dat vaak meer emotie in de foto en blijf je er langer naar kijken.Joey van DijkJoey van Dijk

Elke nacht fotograferen is een zoektocht naar ‘de’ foto, je focust je op alles wat er om je heen gebeurt. Op het ene moment denk je haar op de foto te moeten hebben omdat zij er met vol energie uit springt, terwijl je 2 seconden later beseft dat je op dat moment toch 180 graden gedraaid had moeten gaan staan. Op de momenten waarvan je weet dat dit wel helemaal goed zit, dan voel je iets loskomen van binnen, en wil je niets liever dan meteen doorgaan met de volgende zoektocht.

Zelf hou ik er van als de foto onverwachts is genomen, zonder dat hij of zij het in de gaten heeft, zo heb je geen ‘geposeerde’ beelden, wat de sfeer in je reeks niet goed zou doen. Doordat het ‘model’ het niet in de gaten heeft krijg je een mooiere houding en leg je de meest gefocuste, natuurlijke en genietende blikken vast.

Reacties

reacties