Eerst viel het niet zo op maar ondertussen is het niet meer te ontkennen. Ik schrok vreselijk toen ik het bemerkte. Na eventjes googlelen kon ik voldoende feiten verzamelen zodat ik domweg niet om de diagnose heen kon. Ik besefte dat dit mijn leven blijvend zou beïnvloeden en dat het nooit meer zo zou worden als het was. Accepteren of ontkennen was de keuze. Maar ach, het zou alleen maar meer en meer worden dus acceptatie was het meest voor de hand liggend. Glimlachend trad ik daarom het wezen tegemoet, een close encounter of the third kind, een echte buitenlandse toerist die mij de weg vroeg, in Rotterdam, gers.

Ik zie ze wel eens in Gouda of Amsterdam of van die plekken die er speciaal voor gemaakt zijn. Van die drommen toeristen al dan niet voorafgegaan door een gids, door een stad slenteren, doorlopend foto’s maken. Dagjesmensen zijn er in Rotterdam voldoende. Hans WorstBij ieder festival of evenement komen ze met bakken naar Rotterdam. Maar zo’n buitenlandse toerist die het ook aandurft om in Rotterdam te blijven overnachten, die waren er nog niet zo heel erg veel. Maar ja, het zat eraan te komen, we hebben Rotterdam veels te lekker gemaakt.

Als je het vergelijkt met Amsterdam stelt toerisme in Rotterdam nog steeds bar, echt bar weinig voor. In Amsterdam wordt je letterlijk omvergelopen door toeristen en met name de buitenlandse toeristen. Vraag het de bewoners en ze noemen steevast toerisme als een van de nadelen van het wonen in de hoofdstad. “Het authentieke van onze stad gaat zo verloren. Men komt niet naar Amsterdam maar naar een plek die voor de toerist is ingericht en die ligt toevallig in Amsterdam.” Op z’n Rotterdams gezegd: “020 is die stad waar de hele dag van die platboomde schuite vol Moffe en Amerikane voorbij kome drijve die je je vrete uit je bek zitte te kijke. Ben je lekke mee, ech nie!”.

De hele binnenstad van Amsterdam is zich zo in enkele decennia gaan omvormen naar de verwachtingen van de toerist. De enige die daar direct baat bij heeft gehad is de horeca-ondernemer. In Rotterdam is dat nog “verre van” het geval maar nu blijken meer en meer buitenlandse toeristen onze stad te bezoeken, dus wat gaat dat brengen? Men moet daarbij ook niet vergeten dat een buitenlandse toerist per persoon ongeveer 7 tot 8 maal zoveel uitgeeft dan een dagjestoerist, dus het lijkt uitermate aantrekkelijk om ze in je stad te verwelkomen. Overnachtingen en restaurantbezoek zijn sowieso al de vaste elementen en natuurlijk zal ook het uitgaansleven een aardige zwieper mee krijgen.

In 2013 kende Rotterdam een toename in het toerisme van 15% terwijl het landelijk gemiddelde bleef steken op een normale 5%. Daarnaast was het ook effe schrikken omdat plotseling we in lijstjes staan als één van de meest hippe steden en steden die je in 2014 gezien moét hebben. Misschien wat overdreven allemaal en het moet nog maar blijken of Rotterdam echt zo in trek begint te komen. Maar opvallend is het wel.

Wat in ieder geval ook opmerkelijk is, is dat er door de gemeenteraad weinig mee wordt gedaan en dat is onafhankelijk van de politieke kleur. Ik heb in ieder geval niets kunnen vinden waaruit blijkt dat er echte gerichte prioritering plaats vindt die op deze ontwikkelingen inspeelt door welke politieke partij dan ook. Natuurlijk zien we wel een toename van diverse attracties maar dat is los van structurele ingrepen. Natuurlijk kunnen we het in Rotterdam gewoon over ons heen laten komen en zien wat er van komt. Maar dat is niet-Rotterdams want als we daadwerkelijk willen dat deze stad heel, schoon en veilig blijft dan moet je nu niet lijdzaam toekijken want dan hobbelen langzaam maar zeker naar een situatie waar geen enkele inwoner op zit te wachten. Want als je clubs als Watt ten gronde laat gaan omdat de muziek soms nét iets harder staat dan de heilige DCMR-normen toestaan zodat een enkele bewoner om 23:00 uur niet met het raam open kan slapen, dan moet je op een willekeurige vrijdagavond eens door de toeristische binnenstad van 020 slenteren…..kólere, wat een herrie.

Reacties

reacties