Hallo! Wij zijn Theatercollectief Macabre. Een jong, Rotterdams collectief van vier vriendinnen met een noodzaak voor het maken van theater. Theatercollectief Macabre bestaat in de kern uit Lois Timmermans, Sheena Tchai, Milou Brockhus en Athalia Ferreira Ferro. Wij zijn De Meisjes van Macabre.

In een voortdurend wisselende samenstelling maken wij theater in Rotterdam en laten wij ons inspireren door deze stad en haar bewoners. Wij maken onze eigen voorstellingen, maar bieden ook een podium aan ander (Rotterdams) talent. Wat we presenteren is daarom heel divers, maar heeft een paar verbindende factoren: het is rauw, persoonlijk en eerlijk.

Meisjes van MacabreSinds een half jaar programmeren wij iedere maand de Macabre Night  in BAR. Tijdens de Macabre Night staat BAR in het teken van theater en dansen. Elke editie wordt gevuld met een eenmalig theaterstuk en afgesloten met een knalfeest tot in de late uurtjes. Naast onze (locatie)voorstellingen en de Macabre Nights zetten wij regelmatig performances neer op verschillende evenementen in Rotterdam zoals Blown Away Fest, het Philharmonisch Orkest Gala, de Culturele Ambassade en Oranjebitter. Iedere performance wordt speciaal gemaakt voor het betreffende evenement en is dus iedere keer nieuw en verrassend. Dit noemen we zelf graag de Macabre Experience!

Naast dat we hier geboren zijn, kiezen we er bewust voor om in Rotterdam te werken. Onze werkethiek hoort bij de stad: we werken praktisch en streven naar eenvoud. Binnen onze stad spelen wij overal, behalve in de theaters. De drempel van het theater is voor veel (jonge) mensen nog te hoog. Daarom zetten wij theater op de dansvloer, in de kroeg, op kantoor, in het tropisch zwemparadijs, of noem maar een locatie. Dit houdt niet in dat we locatietheater maken om het locatietheater maken. De locatie vormt een belangrijk onderdeel van de eigen identiteit van het stuk, we bieden een totaalervaring. Als we een voorstelling maken die bij een bepaalde locatie past, dan spelen we het daar. Pas als we iets maken óver het theater, spelen we in het theater. Wij vinden het belangrijk om niet op veilig te spelen, omdat dat het beste in ons werk naar boven haalt. Het sleutelwoord is ‘proberen’, wij bieden onszelf en anderen een ruimte om te experimenteren. Het is nodig dat die ruimte er is. Het doel is niet om perfect te zijn, maar om er gewoon te zijn.

Volgens ons is het tijd dat de mythe rond theater wordt doorbroken. Naast dat wij op andere locaties spelen, breken we ook met de gewoontes die in het theater heersen. Tijdens de voorstelling mag best gegeten en gedronken worden, na de voorstelling gaan de stoelen aan de kant en mag men tussen het decor, waar net een verhaal werd verteld, met diezelfde mensen die dat verhaal vertelden een praatje maken of een feestje bouwen. Weg met heiligheid, weg met elitair gedrag.

Wij laten ons niet remmen door bezuinigingen, crisissen, vooroordelen en andere ellende. Binnen de beperkingen vinden wij nieuwe mogelijkheden. Er is altijd een manier om iets goeds neer te zetten. Wij zijn creatief, flexibel, eerlijk, open en integer. En verder zijn we gewoon Meisjes.

Tot snel!

De Meisjes van Macabre

Reacties

reacties