Verloren generatie?….valt reuze mee!!
Als ik ergens niet tegen kan dan is het wel het gezeur over die zogenaamde verloren generatie. Als er namelijk iets niet verloren is, dan is het wel de huidige jonge generatie. Hoe verloren de generatie in de jaren ’80 was bleek ook toen de economie ineens weer aantrok. Ze waren binnen een mum van tijd allemaal weer teruggevonden. Het enige wat nog, uiterst vaag, zichtbaar bleef was een minieme achterstand in de loonontwikkeling.

In Nederland zijn dit soort maatschappelijke ontwikkelingen sowieso altijd al gematigd geweest, zo ook voor wat betreft de huidige omvang van de jeugdwerkeloosheid. Laat je daarom niet gek maken want de jeugdwerkeloosheid is in Nederland verdomd laag in vergelijking met andere landen. Ik bagatelliseer het niet want als je wilt of moet werken dan is het nu echt een vervelende tijd voor jou. Maar daar staat tegenover dat het eigenlijk bijna nergens zo goed toeven is in Europa, dan hier in Nederland.

Vergrijzing
Dus zullen de jongeren van nu allemaal wel weer aan het werk komen? Oh jawel, en het zal bovendien héél wat makkelijker gaan dan in de jaren ’80 want nu kijken we tegen een  vergrijzing aan. Na het eerste dieptepunt  van deze crisis in 2010 begon de overheid dat al te verkondigen. De dreiging van een krapte op de arbeidsmarkt was ineens een heel ander en vreemd geluid. Maar de boodschap kwam 3 jaar te vroeg omdat de crisis zich weer opnieuw verdiepte. Juist gezien de lengte en diepte van de crisis, die we nu trouwens bijna achter ons hebben, had de werkeloosheid eigenlijk veel feller moeten stijgen maar juist omdat grote groepen oudere mensen de arbeidsmarkt verlaten wordt alles eigenlijk gedempt.

Dit proces is al aan de gang sinds maart 2011, toen we, volgens het CBS, een maximum beroepsbevolking bereikten van 11.156.280 personen. Maar op dat moment bereikte de crisis net een nieuw dieptepunt en daarom merkten we het toen helemaal niet. Voor de komende 25 jaar blijft die beroepsbevolking door deze vergrijzing krimpen, en wel met zo’n kleine 35.000 personen per jaar. Voor de goede orde, dat betekent dus ook dat we minimaal zo’n 35.000 jongeren per jaar tekort komen zodra de economie weer op toeren is. En dát is iets wat je wel een heel groot probleem kunt noemen. Hoewel de jongere generatie van nu daarmee gelijk een stevig wapen in handen krijgen om hun (loon)eisen te stellen.

En dan valt het in Nederland nog relatief mee. In Duitsland slaat de vergrijzing nog véél harder toe en dat leidt soms tot keiharde en bijna onsmakelijke discussies bij onze oosterburen. Daar zal het probleem van een tekort aan jonge arbeidskrachten later zich nog veel meer en dieper doen gelden.

BeursHoreca ondernemers……let op uwen zaak!!
Natuurlijk verdienen flink wat jongeren bij in de horeca. Een deel van het uitgaansleven draait voor die doelgroep maar ook op die doelgroep. En zeker nu de zomerse temperaturen al weer vroeg voor de deur staan, de terrassen vollopen en de economie sneller lijkt aan te trekken zal dat aantal spoedig weer gaan toenemen. Alleen zal het dit jaar meteen al anders gaan uitpakken want zoals ik in het eerste deel  aankondigde: we worden wakker in een hele andere wereld.

Zoals verwacht hebben de vakbonden feitelijk de horeca-cao in het putje laten glijden en is er na de overbrugging van 3 maanden per 1 april 2014 (geen grap) géén bindende horeca-cao meer. En het ziet er niet naar uit dat deze er nog snel komt. Dit betekent dat er per 1 april 2014 een einde komt aan het kunnen aanbieden van een reeks van 6 tijdelijke contracten in een periode van 4 jaar.

Daarnaast liggen er tal van maatregelen gereed die tijdelijke arbeidskrachten, ook in de horeca, zullen beschermen. Het meest direct knellende voor werkgevers is wellicht dat onder de nieuwe wet de loondoorbetalingplicht slechts maximaal 26 weken kan worden uitgesloten. Dit betekent in feite dat een oproepcontract na deze periode voor een horecawerkgever geen zin meer heeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kok of serveerster die wordt opgeroepen op het moment dat het zonnetje doorbreekt en het terras wordt neergezet. En alsof het nog niet erg genoeg is voor de horeca ondernemer: het aantal beschikbare jongeren neemt de komende jaren dus in een rap tempo af. De ‘verloren generatie’ kan straks grijnzend haar eisen stellen.

Groenpluk
Werkgevers zoeken nu al naar vooral hoogopgeleide jonge werknemers, dus waar dan later juist een tekort aan is. De cijfers laten nu nog net een toename zien van jonge werkzoekenden met een MBO en HBO en WO vooropleiding.  Een andere trend is echter ook dat werkgevers hoogopgeleide werknemers zo veel als mogelijk aan willen houden, terwijl de reeds hoogopgeleide werknemers zich op dit moment niet opnieuw op de arbeidsmarkt willen begeven. In dit economische klimaat willen ook nu nog werknemers geen onnodig risico lopen: de huidige baan, wellicht niet perfect, biedt wel zekerheid.

Maar hoe diep de crisis ook is geweest, werkgevers kijken nu al hongerig naar het straks steeds kleiner wordende depot van jonge hoog opgeleide werknemers. Laat het allemaal een vingerwijzing zijn, want net als in 2006-2007 zullen werkgevers straks jongeren van de universiteit afplukken als zij dat nodig achten. De groenpluk komt dan weer terug. Want ook ik weet het: jongeren zijn straks bijna letterlijk hun eigen gewicht in goud waard. Zonder het juiste personeel kan een bedrijf direct na de crisis zó tegen een faillissement aankijken, hoe vreemd het ook klinkt.

Rotterdam: jonge stad
Rotterdam heeft een relatief jonge bevolking en ook dat maakt deze stad nu al uitermate aantrekkelijk om een bedrijf of vestiging te openen. Bedrijven, zeker internationale bedrijven kijken nooit statisch naar dit soort zaken. Wanneer ze elders beter kunnen gedijen zullen ze een rekensom maken en afhankelijk van de uitkomst zichzelf verplaatsen. Wat dat betreft heeft Rotterdam een flink aantal voordelen en een forse voorsprong en daarom zie ik het allemaal uitermate positief in voor de Rotterdamse jongeren, alleen zal er her er der wel sprake zijn van een serieuze mismatch. Niet iedereen zal uiteindelijk het beroep kunnen uitoefenen wat hem of haar voor ogen stond.

Hoewel de ontwikkelingen rond de jeugdwerkeloosheid hier zullen meevallen, is in andere landen dat zeker niet het geval. Jongeren in andere Europese landen zullen de deur definitief achter zich dichttrekken en naar Nederland komen. Nu al zijn er veel hoog opgeleide Spaanse jongeren die o.a. naar Nederland trekken, mogelijk ook om er nooit meer weg te gaan. Maar wat wil je ook met een jeugdwerkeloosheid boven de 55%.

De cijfers die ik via allerlei linkjes heb getoond zijn vaak momentopnames o.a. gebaseerd op het gegeven dat het overheidsbeleid ongewijzigd blijft. Maar het zal mij echt niet verbazen als er hele andere ontwikkelingen optreden zoals de trek van Zuid- naar Noord-Europa, van grote groepen hoog opgeleide jonge werkzoekers. Wat dat betreft loopt het dan allemaal weer anders dan ooit eens bedacht.  En misschien zullen we later terugblikken en concluderen dat het deze Grote Crisis was, die daadwerkelijk een Europese arbeidsmarkt deed ontstaan.

Deel 4 zal gaan over euro’s..te weinig of te veel?

Reacties

reacties